Kuntalaiset koululaisista alkaen vahvasti mukaan tekemään kunnan strategiaa

Mäntsälä yrittää tehdä kuntastrategian uudella tavalla. Kuntalaiset on haastettu mukaan tekemään kunnan strategiaa.

Strategia mielletään usein paperilapuksi tai tiedostoksi byrokratian kukkuloilla. Strategia voi kuitenkin ohjata kunnan kehittämistä, jos se käsittelee konkreettisia ja tavoitteiksi sopivia päämääriä.

Myös kunnan arvoja etsitään tosissaan. Valtuutetut kertoivat arvoistaan kunnanvaltuuston työpajassa syyskuussa ja arvoja kysellään myös kaikilta kuntalaisilta.

Kunnan nettisivuilla on kaikille avoin kysely, jolla selvitetään, mitä hyviä puolia vastaaja näkee Mäntsälässä ja miten kuntaa pitäisi kehittää jatkossa. Vastaaja saa antaa mielipiteensä myös arvoista, joiden pohjalta Mäntsälää tulisi kehittää.

Jokaisessa kysymyksessä on myös mahdollisuus kirjoittaa omasanainen palautteensa kunnalle.

Materiaalia käytetään kunnan uuden strategian luonnissa. Kyselyssä on onnistuttu välttämään strategian kuivakkuus. Se houkuttelee vastaamaan, ja se näkyy myös vastaajamäärissä.

– Hyvältä näyttää. Vastauksia on tullut jo lähes 350 ja lisää tulee koko ajan, kunnan markkinointivastaava Jaana Jetzinger kertoo.

Kunnanjohtaja Hannu Laurila lupaa, että vastaukset vaikuttavat myös strategiaan.

– Niissä on nostettu esiin paljon olennaisia kysymyksiä. Kuntalaisten esittämiä ajatuksia käsitellään huolellisesti, Laurila lupaa.

Vastausten kokonaismäärä kasvaa varmasti suureksi, sillä mukaan on haastettu myös Mäntsälän koulut. Lasten mielipiteitä kysytään niin, että yläkoululaiset vastaavat kaikille avoimeen nettikyselyyn.

Alakoululaiset ykkösluokkalaisista alkaen kertovat toiveensa kuntaa kohtaan piirtämällä, maalaten tai jollain muulla pienille sopivalla tavalla.

Kysely sopii hyvin perusopetuksen vuoden teemaan. Se on osallisuus ja demokraattinen toiminta.

Kaikille avoimeen arvokyselyyn ehtii vielä vastata. Se on avoinna 10. lokakuuta asti eli ensi sunnuntaihin.

Kysely toteutetaan sähköisesti.

Strategia tehdään syksyn 2021 aikana ja se ohjaa kunnan päätöksiä ja arkea työtä seuraavat neljä vuotta. Kuntalaiskyselyn tuloksia ja muuta strategiaan liittyvää voi seuralta kunnan nettisivuilta.

Strategia

Jokaisella kunnalla on strategia. Strategiaan yritetään kiteyttää kunnan keskeiset vahvuudet, pyrkimykset ja toimintatavat.

Strategioita arvostellaan usein sanahelinäksi

"Luonnonläheinen kunta hyvien liikenneyhteyksien varrella" -tyyppinen fraasi löytyy monen kunnan strategiasta, niin Mäntsälänkin.

Ja mikäs siinä, kun se on totta. Mutta jotain muutakin yritetään nyt hakea.

Strategiallaan kunta yrittää myös antaa itsestään haluamansa kuvan ulospäin. Jotta edes jotakin näkyisi ulos, lauseiden on oltava riittävän hohdokkaita, ehkä hieman erilaisia kuin valtaosalla..

– Voi olla, että lopputulos on nytkin suurin piirtein sellainen kuin aikaisemmin, mutta ainakin tätä yritetään kunnanjohtaja, Hannu Laurila sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut