Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksinyrittäjä voisi saada jopa 10 000 euroa – Hallituksen esittämä kokeilu kannustaisi palkkaamaan ensimmäisen työntekijän

Suomessa suurin osa yrittäjistä on yksinyrittäjiä. Tilastokeskuksen mukaan maassamme oli viime vuonna keskimäärin noin 190 000 yksinyrittäjää. Se vastasi noin 69 prosenttia yrittäjistä.

Hallitus esittää nyt kokeilua, johon on varattu 13 miljoonaa euroa. Kokeilussa selvitetään rekrytointituen vaikutuksia yrityksen ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamiseen. Siinä tutkitaan, madaltaako palkkakustannuksiin maksettava rahallinen tuki työntekijän palkkaamista.

Kokeilun, jonka tavoitteena on edistää yritysten kasvua ja työllisyyttä, on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden maaliskuun alussa ja kestää seuraavan vuoden loppuun saakka.

Valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen liittyvä kokeilu on tarkoitettu yksinyrittäjille ja muille yrityksille, joissa työskentelee vain yrittäjäasemassa olevia.

Yrityksessä ei olisi saanut olla ulkopuolista palkattua työvoimaa kokeilua edeltäneiden 12 kuukauden aikana. Lisäksi yrityksen liikevaihdon tulee olla tänä vuonna vähintään 15 000 mutta enintään miljoona euroa.

Kokeilussa valittaisiin tällaisista yrityksistä satunnaisotannalla kokeiluryhmä ja tälle verrokkiryhmä.

Tuki työntekijän palkkaamiseksi yhdelle yritykselle olisi enintään 10 000 euroa. Tukea maksettaisiin 50 prosenttia työntekijöiden palkoista enintään 12 kuukauden ajalta ensimmäisen työntekijän työsuhteen alkamisesta, kuitenkin aikaisintaan tuen hakemisesta lukien.