Palvelevan Teboilin viimeiset päivät Kaukalammella

Kaukalammen Teboil on auki viimeisiä päiviään. Huomenna torstaina työvuoron jälkeen kauppiaat Merja ja Reijo Karjalainen laittavat lapun luukulle. Lokakuussa ei enää ole pannu kuumana. Ei, vaikka vakiasiakkaiden kööri vaati Karjalaisia laittamaan kahvilaan vaikka rekankonttiin Teboilin tontin pihaan.

Diesel- ja bensa-automaatit on jo viety mittarikentältä ja uusia saadaan odotella vähintään vuoden loppuun asti. Ja vaikka bensa sitten virtaakin, niin kahvit pitää juoda muualla, sillä tilalle tulee kylmä asema.

Perjantaina asemalla juotiin kauppiaspariskunnan tarjoamia päättäjäiskahveja. Kakkukahvin juojia kävi aamuyhdeksästä iltakuuteen.

Mikko Salosen paras muisto Kaukalammen Teboilista liittyy yhteen käyntikertaan.

– Mulla on vanha harrasteauto Sisu. Ajoin nosturin kanssa mittarikentän katokseen ja katoksesta meni vähän paneeleita rikki. Reijon kanssa juteltiin asiasta. Ei tullut laskua perään, vaikka olisi voinut Salonen kertoo.

Käynnin perusteella Salosesta tuli vakiasiakas.

– Sen jälkeen on monta tankillista tullut ostettua täältä, hän sanoo.

Salonen muutti Kaukalammelle noin 13 vuotta sitten.

Hän istuu kahveilla yhdessä Kirsi Mertalan kanssa. Mertalan muistot Teboililta ovat arkisia, mutta sitäkin tärkeämpiä.

– Lähinnä muistan monet tankkaamiset, Mertala nauraa.

Palvelevasta asemasta on ollut hyötyä.

– Aina olen saanut apua, jos sitä on tankkaamisen tarvinnut, hän sanoo.

Autonhuoltopalveluja Mertala ei ole tarvinnut, eikä sitä varsinaisesti ole viime vuosina saanutkaan. Teboil on keskittynyt autojen ja ihmisten tankkaamiseen.

– Tämä on lähin huoltoasema meillä. Ja ollut auki niin aikaisin, että jos on jotain pientä tarvinnut, niin on ollut helppo tulla hakemaan, Mikko Salonen täydentää.

Salonen ja Mertala ovat tulleensa Kaukalammelle pääkaupunkiseudulta. Elämä on asettunut uomiinsa sinne. Lapset ovat koulussa ja päiväkodissa Saaren koululla, Kaukalammelta pohjoiseen.

– Hei, ootko päättänyt, Sami Vuorensyrjä kysyy Reijo Karjalaiselta. Reijo ei ole vielä päättänyt. Kyse on komeasta Teboilin lippahatusta, asemapäällikön lakista, joka komeilee Kaukalammen Teboilin hyllykössä.

Vuorensyrjä on kuljetusliike Maunolan kuski ja kertoo kuljettavansa pihalla seisovaa junaa, jonka lastina ovat Teboilin tankit. Lukemattomia kertoja polttoainetta Kaukalammen Teboilille tuonut Vuorensyrjä on nyt viemässä liikkeen autoa Maunolan talleille Hautjärvelle huoltoon.

Kaukalammen Teboil pitkine pihoineen sattuu sopivasti reitille ja on lisäksi erinomainen paikka tulla pitkän rekan kanssa.

Sami Vuorensyrjä kertoo olevansa vuodelleen yhtä vanha kuin Kaukalammen Teboil. Tänä vuonna on molempien 55-vuotispäivä.

Vuorensyrjän muistot Kaukalammen Teboilista ovat erilaisia kuin muiden kävijöiden. Ne ovat bensan antamista, ei ottamista. Viimeiseen muutamaan kuukauteen polttoaineita ei kuitenkaan ole Kaukalammelle tarvinnut tuoda.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut