Mäntsälä yksi Suomen parhaista kunnista sijoittaa asuntoon

Hypon luokituksessa ympäristöriskit maan alhaisimmalla tasolla

Mäntsälä on yksi Suomen menestyneimmistä kunnista asuntoluottojen riskien suhteen, kertoo Hypoteekkiyhdistyksen tuore päivitys.

Yhdistys alkoi viime helmikuussa julkaista rankingia Suomen kunnista sen mukaan, millaiset riskit kunnassa on asuntosijoittajalle.

Syyskuussa julkaistussa päivityksessä Mäntsälä kuuluu eniten luokitustaan nostaneiden kolmen kunnan joukkoon. Mäntsälän lisäksi vain Akaa ja Kontiolahti nostivat rankingiaan kaksi pykälää.

Lisäksi Mäntsälän sijoitus on hyvä. Sen yläpuolelle pääsee uudessa luokituksessa vain 16 kuntaa koko Suomessa.

Mäntsälän luokka on BBB. Parhaaseen luokkaan AAA ei päässyt yksikään kunta. AA-luokassa on vain Helsinki. Kolmannessa eli A-luokassa on 15 kuntaa ja niiden joukossa muun muassa Järvenpää, Kirkkonummi, Espoo ja Vantaa.

BBB-luokan kuntiakin oli vain 27, eli asuntolainojen riskiluokituksessa Mäntsälä kuuluu Hypon mielestä 43 parhaimman kunnan joukkoon. Mäntsälän kanssa samaan luokkaan kuuluu muun muassa Tuusula. Sipoo taas putosi A-luokasta BBB-tasolle, jolle Mäntsälä nousi. Kerava on yhtä pykälää alempana, luokassa BB.

– Mäntsälässä asuntojen hintakehitys on Tuusulan tapaan pysynyt suurin piirtein paikallaan viimeisen parin vuoden aikana, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

A-luokkaan nousseessa Järvenpäässä hinnat ovat samana aikana nousseet kolmisen prosenttia, kun taas Keravalla hinnat ovat laskeneet.

Erityisesti Mäntsälä kunnostautuu rankingiin otetun uuden tekijän, ympäristöriskien suhteen. Ympäristöluokituksessa Mäntsälä kuuluu maan parhaimmistoon. Hypo-luokituksen ympäristöykkösiksi nousevat Kempele, Kontiolahti, Lempäälä, Liminka, Muurame ja Mäntsälä.

Luokitus arvottaa sitä, millaisia riskejä ympäristön suhteen asuntosijoittajalla on, ei niinkään sitä, kuinka ympäristöystävällisesti asioita on kunnassa ratkottu. Ympäristöriskien kirjoon Hypo määrittelee tekijöitä tulvavaarasta energiankäyttöön ja poliittisten päätösten vaikutuksista asuntojen arvoon.

Mäntsälän valtteina on muun muassa se, että täällä ei ole pelkoa tulvavesistä.

Vedenpinnan nousu ei uhkaa tonttimaata ja rakennuksia sen enempää jokien tulvina kuin ilmastonmuutoksen vaikutuksenakaan. Etu on myös se, että rakennuskanta on melko uutta ja laadukasta.

Vanhat rakennukset voivat olla riski sijoittajalle myös poliittisten päätösten kautta.

Poliittisen ohjauksen vaikutus pitää ottaa riskiarvioissa paremmin huomioon tulevaisuudessa, Keskinen sanoo.

– Jos esimerkiksi omistaa ison öljylämmitteisen talon, ja öljyn hinta nousee poliittisilla päätöksillä, niin se käy omistajan kukkarolle, Keskinen kuvaa.

Kunnanjohtaja Hannu Laurila on ilahtunut Mäntsälän vahvasta vireestä. Kohtalaisen laadukkaiden rakennusten lisäksi Mäntsälällä on erityinen valtti energiaratkaisuissa.

– Mäntsälän hyvään sijoitukseen energiarankingissa saattaa vaikuttaa ratkaisu, jossa Yandexin datakeskuksen hukkalämpö käytetään kirkonkylän lämmitykseen kaukolämmöllä, kunnanjohtaja Hannu Laurila arvelee.

Hypoteekkiyhdistys on asuntorahoitukseen erikoistunut luottolaitos. Sillä on oma pankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy. Hypo on siis myös yksi toimija luottomarkkinoilla.

Kuntakohtaisessa luokituksessa lasketaan monia asioita kunnan asukkaista ja omaisuuden laadusta. Tällaisia ovat esimerkiksi maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike ja tulevaisuus.

Uutena arvosteluperusteena mukaan on otettu ympäristö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut