Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättimäiset kasvikset kiinnostivat väkeä Saarella – ensikertalainen voitti "kuninkuuslajin", vaikka epäonneakin oli mukana

Harrastukset: Jättikasvisten kasvattaminen lähtee siemenien valitsemisesta

Yleisö pääsi vuoden tauon jälkeen taas ihmettelemään ja kummastelemaan suorastaan hirviömäisiä kasviksia, kun jättikasvisten suomenmestaruuskilpailut käytiin lauantaina 25.9. Mäntsälässä Saaren puutarhalla.

Parkkipaikat olivat ääriään myöten täynnä, kun kotipuutarhurit ja muut kotimaisten kasvisten ihmettelijät olivat löytäneet tiensä Saaren kartanon puutarhalle. Esillä on yli kuusimetrinen auringonkukka, yhdeksänkiloinen kurkku, lähes kaksikiloinen porkkana ja liuta muita jättimäisiä kasviksia.

Näyttelyn päänähtävyytenä olivat rivissä "kuninkuusluokan" kasvikset: jättikurpitsat, jotka olivat tänäkin vuonna kasvaneet satojen kilojen kokoisiksi.

Kuinka kasviksista voi tulla näin mahtavan kokoisia, ja onko mahdollista, että kotipuutarhuri voi vahingossa löytää puutarhastaan jättimäisen kurpitsan?

– Ei sentään, että sen täytyy olla jättikasvin jälkeläinen, eli jättikasvisten siemenet ovat erilaisia kuin tavalliset ja näitä siemeniä yhdistys jakaa jäsenille jäsenmaksua vastaan ja aina kun risteytetään kaksi jättiä, niin toivotaan, että ”lapsista” tulee vielä suurempia, Elina Vuori jättikasviyhdistyksestä kertoo.

Kyseessä on siis jatkuva jalostus, sillä suurimmista kasveista otetaan aina siemenet talteen ja siemenillä käydään maailmanlaajuista kauppaa. Kasvatuksessakin on vielä omat niksinsä kuten hyvä maaperä, paljon tilaa, tasapainoinen lannoitus ja kastelu ja sopivasti lämpöä. Versoja vielä mullataan, että juuria olisi mahdollisimman paljon, jotta kasvi saisi paljon ravinteita ja vettä.

Se vain lukee sen geeneissä, että kasva nopeasti.

Elina Vuori, Jättikasvisyhdistys.

Kurpitsat voivat kasvaa jopa 20–30 kiloa päivässä. Kuinka pitkä kasvukausi jättikasviksilla on?

– Yleensä vasta huhtikuussa idätetään ja useimmat kasvavat ulkona, tai joillain on kasvihuone siinä päällä, mutta se vain lukee sen geeneissä, että kasva nopeasti, Vuori naurahtaa.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori juonsi palkintojenjakotilaisuuden ja kertoi aluksi, että kurpitsat ovat vuoden 2021 kasvis. Taulavuori myös muistutti, että kasvukausi on ollut tänä vuonna erityisen haastava: keväällä oli kylmää, kesällä kuumaa ja vähäsateista ja viileä syksy tuli ajoissa.

Siitä huolimatta tänäkin vuonna rikottiin useassa kasviksessa suomenennätys. Kurpitsoiden kohdalla ei aivan ylletty siihen, sillä nykyinen ennätys on 716 kiloa.

– Se täytyi tuoda paikalle lava-autolla, Taulavuori vitsailee.

Mutta oli tämänkin vuoden voittaja haastavista olosuhteista huolimatta massiivinen: 306,2 kiloa ja kasvattajana Timo ja Marja Iisakkila Hauholta. Iisakkila myös kertoi, että hän osallistui kisaan ensimmäisen kerran ja kertoikin omat vinkkinsä:

– Kasvatus alkoi jo tammikuussa, kun tilasin Yhdysvalloista siemenet ja niitä idäteltiin huhtikuussa ja sitten rakensin keväällä kasvutunnelin ja siellä kasvattelin, mutta nopeasti se tuli sieltä reunoilta yli.

Kasvukausi oli haastava, mutta myös toisenlaista epäonnea oli matkassa, kun kasvin pääverso katkesi pölytyksen aikana.

– Siinä tuli vielä vähän epäonnea ja jos sitä ei olisi käynyt, niin tästä olisi tullut vielä paljon isompi.

Jättikurpitsalle on jo mietitty käyttötarkoituksia aina keitoista, hilloista ja kaivertamisista lähtien, mutta innokas kasvattaja odottaa jo seuraavaa vuotta, jolloin kasvutunnelista täytyy voittajan sanoin: "varmaan rakentaa vielä suurempi".