Jättikasvisten SM-kisa lauantaina Mäntsälässä – vuosi sitten kisassa pärjättiin yli kaksimetrisellä porkkanalla, lähes kolmimetrisellä punajuurella ja melkein kahdeksan kiloa painaneella lehtisellerillä

Moninkertainen mestari Mika Tiilikainen Pornaisista haastaa jälleen kilpakumppaninsa peräkärryllisellä monstereita.

Lauantaina jättikasvisten SM-kisojen moninkertainen mestari Mika Tiilikainen vetää peräkärryllisen järkyttävän kokoisia kasviksia Pornaisista Mäntsälään tämän vuoden SM-mittelöön. Sarjoja on useita eikä Tiilikainen ole jättänyt menestymistä yhden tai kahden kasviksen varaan.

– Taitaa niitä olla parikymmentä, Tiilikainen miettii. Tarkka luku ei ole mielessä, sillä kesällä täyteen kukoistukseensa kasvaneet monsterit on jo mitattu ja punnittu.

Tiilikainen on iso nimi jättikasvisharrastajien joukossa. Vuosi sitten hän kasvatti yli 19-kiloisen kaalin, reilut 23 kiloa painavan lantun ja melkein kahdeksankiloisen lehtisellerin.

Tuloslistan kärkeen ylsivät myös 242-senttinen palsternakka, 219-senttinen porkkana ja lähes kolmimetrinen punajuuri.

Siis muun muassa. Miehen nimi näkyy viime vuoden tuloslistalla vähän väliä.

Tiilikaisen vuoden takaisesta jättilantusta tuli kasvismaailman julkkis. Tieteisleffan omituista oliota muistuttava juures ehti esiintyä jopa televisiossa ennen odottamatonta loppuaan keväällä.

Viime vuoden kisassa tuomaroitiin yli 200 jättikasvista.

– Talven lanttu vietti kellarissa. Huhtikuussa siirsin sen autotalliin ja sieltä edelleen tuossa meidän pihallamme olevaan majaan. Se viihtyi ja kasvoi todella hyvin, kunnes alkoi näivettyä, vaikka pakkasiakaan ei isommin ollut. Lopulta se kuoli ja päätyi kompostiin.

Hyvin ei käy muillekaan voittajille. Ne syödään.

– Useimmat niistä, Tiilikainen tarkentaa. Syöntikelvottomiin kuuluu suurimmilleen kasvanut kurkku. Sitä ei Tiilikaisten ruokapöydässä nähdä.

Viime vuonna Tiilikaisen kasvattama kurkku jäi sarjan kuudenneksi. Sillä oli pituutta 74,5 senttiä, kun voittaja juhli paitsi ykköstilaansa, myös Suomen ennätystä 84,9 -senttisellä kurkulla.

Yleisin kysymys, mitä jättikasviksia silmät pyöreinä kisapakalla ihmettelevä yleisö esittää on: "Miten näistä tulee tällaisia?!"

– Tärkeintä on tasapainoinen kasvatus. Mitään ei saa olla liikaa eikä liian vähän.

Tasapainon ytimessä on kasvunopeuden, lannoituksen ja kastelun yhteensovittaminen.

– Mennyt kesä oli hankala. Alkukesä oli kuuma ja elokuu tavallista viileämpi. Odotetun kaltaista tulosta ei tullut, mutta joku kasviksista onnistuu aina. Niin tänäkin kesänä.

Lauantaina selviää, ketkä kilpailijoista ovat selättäneet kummallisen kesän parhaiten. Paikalle odotetaan kymmeniä kilpailijoita ja monin verroin kasviksia. Viime vuonna arvosteltuja kasviksia oli pitkälti yli 200.

Kilpailun kuninkuuslajina ovat kurpitsat.

– Kurpitsa voi kasvaa päivässä jopa 20 kiloa, kilpailuvastaava Elina Vuori kertoo. Maailman ennätystä pitää belgialainen Mathias Willemijns, joka 2016 kasvatti 1190,5 kiloa painavan kurpitsan. Suomessa on ylletty 716-kiloiseen.

Kasvikset osallistuvat kisaan erilaisilla vahvuuksilla. Auringonkukka esimerkiksi voi kilpailla pituus- tai leveyssarjassa ja palsternakka paino- tai pituussarjassa. Vuori tuo kisaan yli kolmemetrisen pullokurpitsan.

– Viime vuonna voitettiin 290-senttisellä, mutta Suomen ennätykseen on matkaa. SE-tulos on 3,41 metriä.

Saattaa olla, että Mäntsälässä nähdään myös Tohmajärvellä kasvatettu 48-senttinen chili.

– Huippua! Kun maailman tämän kesän tulokset saadaan, selviää, kuinka korkealle tuollaisella mitalla ylletään.

Suomen Jättikasvisyhdistys

Kisa pidetään ulkona – yleisö tervetullutta

Neljästoista jättikasvisten SM-kisa järjestetään lauantaina 25. syyskuuta Mäntsälässä Saaren kartanon puutarhalla osoitteessa Puutarhatie 3. Kisa pidetään ulkona terveysturvallisuus huomioiden.

Kasviksia tuodaan kisapaikalle kello 9.30–11. Tapahtumaan liittyvä jätti- ja muiden kasvisten näyttely on esillä kello 10–14.

Kasviksia arvostellaan sitä mukaa kuin tuomarit ehtivät niitä käsitellä. Painot mitataan gramman tarkkuudella kalibroidulla vaa´alla ja pituudet millilleen rullamitalla.

Kuninkuuslajin eli kurpitsojen punnitus alkaa noin kello 12. Kilpailun järjestäjät ennakoivat, että kurpitsanäyttelystä tulee ennennäkemättömän laaja jo senkin vuoksi, että kurpitsa on Vuoden Vihannes.

Palkintojenjako pyritään aloittamaan noin kello 13.

Ammattioppilaitos Keuda järjestää paikalle kahvion ja grillin. Koulun puutarhamyymälästä voi käydä ostamassa kukkia, taimia ja vihanneksia. Myös lähellä Saaren kartanoa sijaitseva tilamyymälä Kotipiiri pitää tapahtuman ajan ovensa auki, osoite Pohjoinen Pikatie 955.

Kisan järjestää Suomen Jättikasvisyhdistys. Viime vuonna yhdistyksen jäsenmäärä oli 162.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut