Korkala palaa Pitäjäntuvalle – "Edellisestä näyttelystäni Pitäjäntuvalla minulle jäi monta hauskaa muistoa"

Mäntsälän kulttuuriviikolla 2.–10.10. avautuvat pitkän ja hiljaisen pandemiakauden jälkeen myös Pitäjäntuvan ovet.

Päätapahtumana siellä on Olli Korkalan taidenäyttely ”Mäntsälä Mielessäin – Ja Entä Sitten?”.

Edellisestä Korkalan näyttelystä Pitäjäntuvalla on ehtinyt kulua jo yli viisi vuotta. Näyttely oli silloin todellinen yleisömenestys.

Olli Korkala kertoo itsestään ja taiteen tekemisestään:

– Kiitän Mäntsälä-Seuraa kutsusta tulla jälleen esittelemään taidettani kulttuuriviikolle. Edellisestä näyttelystäni Pitäjäntuvalla minulle jäi monta hauskaa muistoa. Olen vanha mäntsäläläinen, sillä kävin kansakouluni Sulkavalla vanhempieni toimiessa opettajina siellä. Keskikoulun ja lukion kävin täällä yhteiskoulussa, josta vuonna 1968 ylioppilaaksi tultuani päädyin opiskelemaan Helsingin yliopistoon.

– Nyt kun katson ajassa taaksepäin, totean päättäneeni kaksi ikäkautta – lapsuuden ja nuoruuden sekä elämän kirurgina ja ortopedina.

– Tässä kolmannessa ikäkaudessani elän syvällä kuvataiteessa. Aloitin kuvanveistolla noin 32 vuotta sitten ja siirryin vuonna 2000 maalaustaiteen pariin, löytäen naivistisen ja impressionistisen tyylin kautta hiljalleen oman ilmaisuni.

– Abstrakteissa kuvissani lähden liikkeelle joko realistisen alkuidean kautta tai ilman sitä. Abstraktin taiteen luonteeseenhan kuuluu todenmukaisuuden väistäminen ja puhtaimmillaan abstrakti työ on teos ilman selitystä, ”das Ding an sich”.

– Voin käyttää maalaukseni ”siemenenä” visuaalista ideaa, esimerkiksi porttia tai käytävää. Aika usein mitään tietoista lähtökohtaa ei kuitenkaan ole. Silloin teos on ”mind-flow” -tyyppinen, vapaa mielestä kumpuava muodon ja värin leikki. Pyrin rakentamaan muotojen ja värien keskustelua, konstruktioita ja kompositiota. Usein tavoittelen töilläni yhteneväisyyttä lasten maalauksiin, joissa monesti on hyvin suora ja älykäs mielenmaiseman kuvaus ja upea värimaailma.

– Nykyään käytän yleensä akryyli- ja/tai öljyvärejä sekä tussia. Siveltimen ohella voi olla palettiveitsi, lasta, joskus kaatopurkki, ruisku tai puhallukseen sopiva pilli.

– Nyt esillä olevassa näyttelyssäni naivismia edustaa nimikkotaulu ”Mäntsälä Mielessäin”, jossa vanhempani istuvat kuvitteellisessa puutarha-asetelmassa koulun pihalla. Takana näkyy veljesjoukko lähdössä iltakalaan Sulkavanjärvelle.

– Tätä seuraa joukko maalauksia, joissa on symbolistinen pohjavire – ajatuksia ystävyydestä ja romantiikasta; myös elämän vaelluksesta, kuten ”Pilgrim”, jossa tien päässä näkyy Mäntsälän kirkkoa muistuttava torni.

– Näitä seuraa joitakin abstraktin ja esittävän välimaastoon asettuvia töitä, kuten ”Sininen Avaruus” No 1-2 ja ”Ranta Uudelleen” sekä ”Ruusun Nimi”.

– ”Imagine”-sarja, josta esillä on kolme teosta, on puolestaan puhdasta värin ja muodon vuoropuhelua ilman realistista kiintopistettä.

– Näyttely päättyy joukkoon teoksia, otsikon ”Entä Sitten?” alla. Tällä kysymyksellä haluan sanoa vain, että abstrakti taide on vapaata ja minulle, vanhalle kuvataiteilijalle ja lääkärille, merkitsee paljon ilo, mitä idean toteuttaminen ja värien ja kuvioiden tasapaino tuo tullessaan. Parhaimmillani ajattelen tavoittavani aivan uusia näkyjä ja mikromaailmoja, joita realistinen kuva ei koskaan näytä.”

Olli Korkalan näyttely on avoinna Pitäjäntuvalla la 2.10. klo 12–16, su 3.10. klo 14–16, ma 4.10.–su 10.10. klo 12–16. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tupakahvio on avoinna.

www.artkorkala.com fb: Art Korkala

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut