Perinteistä haastetta endurokuskeille – Kärhän lenkki ajetaan taas lauantaina Mäntsälässä

Albert Juhola endurokisassa. Simo Kuuslampi

Alpo Manninen

Lauantaina 25.9. pääsevät endurokuljettajat päättämään tämän vuoden SM-sarjan Mäntsälän Moottorikerhon järjestämän perinteisen Kärhän lenkin merkeissä.

SM-luokkien lisäksi kisassa ratkaistaan kerhojoukkueiden Suomen mestaruus. Jaossa ovat myös V40-, V50- ja naisten luokkien Suomen Cup -pisteet.

Reittimestari Markku Helenius kertoo, että reitillä on kuusi maastokoetta. SM-luokat ajavat reitin 1,5 kertaa. Maastokokeet ovat Eronen, Lukonmäki, Ilomaa, Kytökorpi, Karikuusi ja Kaipiainen. Kolme ensimmäistä maastokoetta siis ajetaan kahteen kertaan SM-luokissa.

Kytökorpea ei ole aiemmin ajettu, mutta periaatteena on ollut kuitenkin rakentaa reitti perinteisiä Kärhän lenkin maastokokeita käyttäen. Kilpailukeskuksena toimii Kuljetusliike T. Saarisen toimitilat Hyllyväntiellä.

Kilpailunjohtaja Kai Aatsinki toivottaa yleisön tervetulleeksi reitin varteen kannustamaan suosikkejaan. Kuitenkin hän toivoo yleisön ottavan huomioon koronaan liittyvät viranomaismääräykset mm. turvaväleistä.

Parkkipaikkoja ei ole erikseen järjestetty, vaan katsojat käyttävät tienvarsipysäköintiä. Hyvinkääntielle kilpailun järjestäjät ovat määränneet pysäköintikiellon.

Sivustolta www.karhanlenkki.fi löytyy lisätietoa maastokokeista ja sinne on luvassa tulostettava kartta reitistä.

Reittimestari ja kilpailunjohtaja kertovat, että ensimmäiselle maastokokeelle eli Eroselle on ehkä vaikeaa saada autoilleen paikoitustilaa.

Lukonmäen pätkälle löytyy hyvin parkkitilaa. Ilomaan maastokokeella on grilli yleisöä varten.

Kilpailuun on ilmoittautunut 251 kilpailijaa, joka on todella suuri määrä. Moottorikerhosta on mukana 24 taistelijaa ja muista Mäntsälän seuroista NRT:stä neljä ja MENS:stä kaksi kilpailijaa.

Sami Airio kertoo, että kesällä endurokoulussa on ollut 10-20 kuskia kolmen opettajan opetettavana. Kiinnostusta enduroa kohtaan on siis edelleen ja uusia kuljettajia on luvassa lähivuosien kisoihin.

– Haluan jo tässä vaiheessa kiittää maanomistajia, toimitsijoita, talkooväkeä, kuntaa ja paikallisia yrityksiä sekä tietenkin runsasta kilpailijamäärää. Näin saamme kilpailut järjestettyä ja vietyä maaliin, kiittelee kilpailunjohtaja Aatsinki.

Kahdella Moottorikerhon kilpailijalla on vielä mahdollisuudet kamppailla mitaleista, siksi Kärhän lenkki on heille erityisen tärkeä.

– Kolmas tila on tällä hetkellä hallussa, mutta kahden pisteen päässä on seuraava. Pitää siis voittaa, että kolmas sija säilyy. Flunssaa oli viikon verran, mutta nyt jo onneksi helpottaa. Eiköhän tässä ihan hyvällä mallilla olla. Laitteet ovat kunnossa, ehkä pieniä viime hetken virittelyjä vielä ja täytyy toki ajaakin ennen Kärhän lenkkiä. Varmasti tulee raskas kisa, miettii Juha-Pekka Tirkkonen.

– Kesällä täytin 18 vuotta, opiskelen ammattikoulussa sähköalaa, mutta ajan myös enduroa. Olen tällä hetkellä neljäntenä U20 SM-sarjassa. Ajan ensimmäistä kautta A:ssa. Kovia kavereita on edellä, joten minun täytyy onnistua ja ehkä jollakin täytyisi olla epäonnea, jolloin nousu podiumille voisi tapahtua. Kuitenkin kaikki on mahdollista.

– Valmistelut ovat sujuneet hyvin ja laitteet ovat kunnossa. Kärhän lenkillä olen ollut aiemmin mukana vuonna 2019 B-luokassa, mutta silloin takarengas halkesi ja matka jäi kesken johtopaikalta. Reitti ei varmaankaan yllätä, olen niitä joskus ajanut, mutta hiekkareittiä saa herkutella vain Kärhän lenkillä. Toivottavasti sukurasitus antaa periksi ja pääsen perille, kun isäkin aikoinaan joutui keskeyttämään takarattaan vuoksi, pähkäilee Albert Juhola.

Kommentoi

Palvelut