Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukalammen Teboil lopettaa

Paikalle rakennetaan kylmä asema lähikuukausina. Maapohja tutkitaan.

Kaukalammen Teboil lopettaa nykymuodossaan syyskuun lopussa. Legendaarinen, vuodesta 1966 palvellut huoltis ja baari puretaan. Tilalle tulee kylmä asema.

Jo jonkin aikaa katkolla ollut polttoaineen jakelu pysyy tauolla vielä sen ajan, kun vanha rakennus puretaan, säiliöt kaivetaan ylös, mittarikenttä uusitaan ja tehdään muut työt kylmää asemaa varten.

Teboilin kauppiaspariskunta Merja ja Reijo Karjalainen tarjoavat vuosikymmenien asiakkaille kakkukahvit ensi perjantaina 24. syyskuuta. He lopettavat Teboilin pidon 30. syyskuuta.

– Tunnelma on haikea. On tätä sen varren kauan tehty, Merja Karjalainen kertoo.

Pariskunta on pitänyt Kaukalammen Teboilia vuodesta 1999 Rakennus oli palvellut 33 vuotta jo silloin, kun Karjalaiset asettuivat vetämään paikkaa.

Karjalaiset ovat asuneet pitkään Saarella, jo ennen Kaukalammen yrittäjyyttä.

Vaativat, että ruvetaan pitämään kahvilakonttia pihalla.

Merja Karjalainen

– Me pidettiin Teboilia Nurmijärvellä 20 vuotta. Ajeltiin tämän aseman ohi ja ajateltiin, että tähän olisi hieno päästä kauppiaiksi. Lähelle kotia, tekemään kevyesti töitä ennen eläkkeelle siirtymistä. Me vihjattiin vuonna 1999, että jos Kaukalampi tulee vapaaksi, niin siirrymme mielellämme siihen. Kesti pari viikkoa, kun tuli ilmoitus, että Kaukalampi on teidän, Merja Karjalainen naurahtaa.

Ajatukset kevyestä eläkkeelle siirtymisestä eivät aivan toteutuneet. Vuonna 1999 rakennettiin moottoritietä Lahteen.

– Lapin poikia myöten tuli väkeä tekemään tietä.

Moottoritien rakentaminen oi tiedossa jo Karjalaisten siirtyessä Kaukalammelle. Mutta se oli vasta ensimmäinen näytös.

– Kun oltiin ehditty huokaista moottoritiestä, alkoi oikoradan rakentaminen. Skanska toi työnjohdon parakkinsa tähän pihaan. 16 rautatiesiltaa valmistettiin meidän pöperöillä. Porukat kävivät kuusi kertaa päivässä tässä, Merja Karjalainen muistelee.

Siihen aikaan työntekijöitä oli paljon.

–  Otin vielä urakaksi parakkien siivouksen.

Oikoradan työntekijöitä oli majoitettu Kaukalammen seudulle.

– Niitä oli Hautjärven kartanossakin.

Jäähdyttelystä kohti eläkepäiviä ei ollut tietoakaan.

– Silloin rakennettiin terassikin, kun syöjiä oli niin paljon, Reijo Karjalainen kertoo.

Maaseudun huoltiksen pito on ilman muuta enemmän kuin työ. Teboil oli aikoinaan auki 5.30.-22.00. Edelleen paikka aukeaa aamuisin puoli kuudelta mutta menee kiinni kuudelta illalla.

Teboilin vakikävijät, äijäporukka, ei halua luopua tapaamispaikastaan.

– Ne sanoivat, että tuot nyt kontin tuohon pihalle, että se on sun velvollisuus. Reijo kun alkoi eilen mulle puhumaan siitä, niin mä katsoin sitä sen näköisenä, että voit olla varma että ei. Nyt on aikaa toisillemme ja omalle itselle, Merja paaluttaa.

Karjalaiset kiittävät Teboilia hyvästä kohtelusta, kun yhteistyö päättyy. Sopimus puretaan yhteisymmärryksessä.

Kaukalammen kiinteistö kuuluu Teboilille.

– Rakennus on aika huonossa kunnossa ja se puretaan. Mittarikentän saneeraus alkaa ilmeisesti maanantaina 27. syyskuuta, Teboilin aluepäällikkö Päivi Nyberg kertoo.

Myös mittarikentän säiliöt ovat Nybergin mukaan tiensä päässä ja ne vaihdetaan uusiin, tämän hetken vaatimukset täyttäviin säiliöihin.

Vielä ei ole tiedossa, milloin kylmä asema avataan.

– Nopeimmillaan tällainen muutostyö sujuu noin kahdessa kuukaudessa. Aikaisintaan uusia asema voisi siis olla toiminnassa marraskuun lopussa, Nyberg arvioi.