Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten koronatartunnat lisääntyneet syksyn aikana – Hus: Alle 12-vuotiaiden rokotukset eivät ajankohtaisia

Lasten koronatartunnat ovat lisääntyneet alkusyksyn aikana. Muutenkin korona leviää erityisesti rokottamattomien aikuisten ja nuorten keskuudessa.

Koronarokotetta ei anneta alle 12-vuotiaille lapsille. Husin tiedotteen mukaan lapset saavat tartunnan usein perhepiiristä.

– On erittäin tärkeää, että aikuiset ottavat rokotteen, korostaa tiedotteessa lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Uudesta lastensairaalasta.

Alle 12-vuotialla lapsilla tehdään parhaillaan rokotetutkimuksia. Päätöstä siitä, että otetaanko koronarokote eurooppalaiseen rokoteohjelmaan ei ole vielä tehty.

– Joka tapauksessa alle 12-vuotiaiden rokotukset eivät ole juuri nyt ajankohtaisia. Sen vuoksi on tärkeää, että me aikuiset toimimme vastuullisesti ja suojaamme lapsia ottamalla itse rokotteen, sanoo vt. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Husin tiedotteessa todetaan, että vanhempien lisäksi kaikkien lasten kanssa toimivien ammattilaisten, kuten varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja opettajien tulisi ottaa koronarokote.

Monet lapset potevat koronavirusinfektion oireettomana tai varsin lieväoireisena. Valtaosa oireisista lapsipotilaista toipuu koronainfektiosta parissa viikossa. Vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä oireisen taudin vaara on erittäin pieni, mutta ei täysin olematon.

– Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä paljon erilaisia hengitystieinfektioita ja tämä näkyy myös päivystyksissä. Koronatartuntoja todetaan lasten päivystyksissä hyvin harvoin, kertoo Nieminen.

Tällä viikolla julkistetulla kansallisella testaustrategialla on vaikutus myös lasten testaamiseen. Enää kaikkia ei neuvota hakeutumista testiin, vaikka alle 12-vuotiaalla olisi koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronatesti otetaan, jos lapsi on altistunut koronavirukselle edeltävän kahden viikon aikana tai lapsen infektio-oireet edellyttävät lääkärin arvioin mukaan testausta. Lapselta tulee ottaa koronavirustesti myös, jos lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa.

– Pienet lapset sairastavat vuoden aikana useita hengitystieinfektioita. Kun perheen aikuiset on rokotettu, ei lapsia tarvitse testata jokaisen flunssan kohdalla vaan vointia voi seurata kotona, selventää Nieminen.

Elokuun alkupuolelta alkaen Suomessa on rokotettu 12–15-vuotiaita nuoria.