Perhehoitoa erityislapselle – mäntsäläläinen perhehoitaja: "Perhehoito on ollut hirmun iso rikkaus koko meidän perheen elämään"

Niskasen perheen pihalla riittää vilskettä: Yhdessä tehdään ja touhutaan. Perhehoitoon tuleva erityislapsi on tervetullut mukaan leikkeihin. Juha Vääräkangas

Elina Leinonen

– Olen itse isosta perheestä. Siksi minulle oli luontevaa ottaa lapsia hoitoon perheeseemme, mäntsäläläinen perhehoitaja Anuliina Niskanen kertoo.

– Olin pienten lasten kanssa kotona ja mietin, että voisin tehdä samalla muutakin. Luin lehtijutun perhehoidosta, ja siitä se ajatus sitten lähti…

Hirvihaarassa asuva Niskanen täytti Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kotisivuilla lomakkeen, jossa kertoi olevansa kiinnostunut perhehoitajan työstä.

Pian sen jälkeen Anuliinalle ja hänen puolisolleen Juhalle ryhdyttiin räätälöimään koulutuskokonaisuutta, joka perehdytti perhehoitajana toimimiseen ja erityislasten kanssa työskentelyyn.

Kouluttaja tuli kolme kertaa perheen kotiin, minkä jälkeen valmennus jatkui verkossa. Anuliina kiittää koulutusta käytännönläheiseksi.

Niskasen perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi lapset, 8-vuotias Enni ja 3-vuotias Elmer. Anuliinan työ päiväkodissa antoi hänelle myös hyvät eväät lasten kanssa touhuamiseen.

Niskasille ehdotettiin pian lyhytaikaiseen perhehoitoon erityistä tukea tarvitsevaa 11-vuotiasta Emiliaa*. Eipä aikaakaan, kun tyttö tuli vanhempiensa kanssa tutustumiskäynnille.

Niinpä Emilia alkoi käydä Niskasilla lyhytaikaishoidossa silloin tällöin viikonloppuisin ja loma-aikoina tarvittaessa myös arkisin. Tyttö sopeutui perheen arkeen vaivattomasti.

– Lasten leikit sujahtivat hienosti yks yhteen, ja he viihtyvät hyvin yhdessä, Anuliina toteaa tyytyväisenä.

Niskasen reippaat ja eläväiset lapset hyväksyivät tytön luontevasti mukaan leikkeihinsä.

– Perhehoitoviikonloput ovat meille rauhoittumisen aikaa muuten niin hektisen arjen keskellä. Silloin ollaan ihan vaan kotona, tehdään ja touhutaan yhdessä, Anuliina toteaa.

Niskaset kertovat myös Emilian rauhoittuvan heillä käydessään.

– Tärkeintä perhehoidossa on läsnäolo ja yhdessä tekeminen. Kaikkein parhaita ovat ne hetket, kun tehdään jotain porukalla – paistetaan vaikka vohveleita tai leikitään pantomiimia pitkälle iltaan, Anuliina kuvailee.

Niskaset kertovat, että perhehoitoviikonloppuina he ulkoilevat paljon, leikkivät ja pelaavat pihalla. Kesäisin he käyvät yhdessä uimassa, talvisin pulkkamäessä ja luistelemassa.

– Perhehoito on ollut mukava lisä ja hirmun iso rikkaus koko meidän perheen elämään. Se on antanut meille kaikille hyvin positiivisia kokemuksia ja mahtavia muistoja, Anuliina pohtii.

Hauskimpiin muistoihin kuuluvat porukalla tehdyt jäätanssiesitykset kotipihalle jäädytetyllä luistinradalla.

– Minulle on ollut erityisen tärkeää, että voin samalla laajentaa omien lasteni maailmankuvaa ja lisätä heidän vuorovaikutustaitojaan.

* Erityislapsen nimi on muutettu.

Hoitajia tarvitaan lisää

Kiinnostaako sinua kehitysvammaisten lasten ja nuorten perhehoitajaksi ryhtyminen?

– Uudellamaalla on paljon sellaisia erityislasten perheitä, jotka tarvitsisivat silloin tällöin lepo- ja hengähdyshetken haastavasta arjesta. Perhehoitajia tarvittaisiin kovasti lisää, perhehoidon suunnittelija Nina Stenman Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä kertoo.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö tarjoaa perhehoitoa kaikenikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on erityisen tuen tarvetta.

Perhehoito on joko lyhyt- tai pitkäaikaista huolenpitoa perhehoitajan kodissa, jossa voi olla samanaikaisesti useita hoidettavia.

– Valmennamme uudet perhehoitajat tehtäväänsä. Pidämme huolta perhehoitajistamme tarjoamalla hoidettavan tarpeiden mukaista tukea. Perhehoito sopii tavallisille perheille, jotka voivat tarjota lapselle turvallista, tavallista arkea, Stenman kertoo.

Lyhytaikainen perhehoito mahdollistaa erityislasten omaishoitajille lakisääteiset vapaapäivät sekä vanhemmille loman tai vapaan. Perhehoito voi kestää yhtäjaksoisesti muutamasta tunnista useaan päivään.

Pitkäaikainen perhehoito on yksilöllinen asumisvaihtoehto kehitysvammaiselle aikuiselle tai lastensuojelun sijoittamalle lapselle.

Lisätietoja: www.kvps.fi/palvelut/perhehoito

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut