Mäntsälän ensimmäistä Pride-juhlaa vietettiin säästä huolimatta värikkäissä ja lämpimissä tunnelmissa – "tätä suvaitsevaisuuden kulttuuria me haluamme myös täällä Mäntsälässä edistää"

Mäntsälä ei ollut osana Keski-Uudenmaan kuntien Pride-liputuksessa, mutta siitäkin huolimatta myös Mäntsälässä vietettiin oma juhla osana KUUMA-kuntien yhteistä Pride-juhlaa.

Juhla veti Kulttuurimeijerin ja elokuvateatterin ympäristöön hyvin väkeä ja paikalle sai todellakin tulla omana itsenään.

Tapahtuman suunnittelu aloitettiin yli puoluerajojen jo kesän alussa. Matkan varrella mukaan liittyi tukemaan runsain mitoin paikallisia yrityksiä, jonka myös kunnanjohtaja Hannu Laurila toi esille avajaispuheessaan:

– Tämä on sitä yhteistä tekemistä ja yhteen hiileen puhaltamista, ja puhaltamista nimenomaan samasta suunnasta, eikä niin, että välillä puhalletaan tuhkat toisten silmille.

Avajaispuheessa Laurila myös painotti suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja vapauden sanomaa, sekä Pride-juhlan pitkiä perinteitä.

– Tätä suvaitsevaisuuden kulttuuria me haluamme olla myös täällä Mäntsälässä edistämässä, Laurila kiteytti puheensa lopuksi.

Laurilalle oli itselleen itsestään selvää, että hän osallistuu tapahtumaan:

– Koen yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden niin tärkeiksi asioiksi, että ilman muuta lähdin tähän mukaan.

Ohjelmana tapahtumassa oli työpajoja, elokuvanäytöksiä, yhteistyökumppaneiden infopisteitä, musiikkia ja sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Apila Pepita Miettisen näyttely.

Omassa esittelypuheessaan Miettinen koki sympatiaa pienempiä paikkakuntia kohtaan, sillä hän on itse kotoisin Siilinjärveltä, jossa ei olla vielä tähän päivään mennessä järjestetty omaa Pride-tapahtumaa.

Miettinen on tehnyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä teoksia jo yläasteikäisestä lähtien, ja hän piti sitä suurena kunniana, kun häntä kesän alussa pyydettiin pitämään näyttelyä Mäntsälässä.

Teokset kiinnostivat myös mäntsäläläisiä Pride-juhlijoita ja etenkin teokset puhuttelevat niitä, jotka kamppailevat oman identiteettinsä ja hyväksynnän kanssa:

– Olen saanut kuulla ihan tarinoita, että sarjakuvat ovat auttaneet ihmisiä tunnistamaan oman identiteettinsä ja yhdessä näyttelyssä eräs henkilö tuli itkien luokseni, kun hän oli tajunnut sarjakuvani kautta olevansa muunsukupuolinen, ja sillä oli kyllä todella suuri vaikutus, Miettinen kertoo.

Mitä taiteilijalla on suunnitelmissa tehdä seuraavaksi?

– Myrtti kirjaan toinen osa ja työn alla on myös lastenkirja, joka kertoo muunsukupuolisuudesta.

Näyttelyyn voi tutustua Kulttuurimeijerillä vielä koko syyskuun ajan.

Alkuperäisestä ohjelmasta poiketen illan bändi joutui perumaan esiintymisensä sairastapauksen vuoksi. Liquid Sistersin sijaan Kulttuurimeijerillä kuultiin eevatiikerin soolokeikka.

Yllättävät artistipaikkaukset ovat aina hankala paikka, mutta eevatiikeri otti ennakkoluulottomasti yleisönsä ja yleisön reaktioista päätellen esiintyminen oli varsin onnistunut.

Etenkin encorena esitetty suomenkielinen versio Alanis Morissetten 90-luvun hitistä "You Oughta Know" oli ronskeista sanoituksistaan huolimatta erinomainen päätös keikalle, joka toi hymyn kaikkien kasvoille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut