Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väkivaltatapauksia, kokoontumisajojen valvontaa ja keikanajoa poliisin viikossa

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla useat väkivaltatapaukset, kokoontumisajojen valvonta ja kesän tasolla pysyttelevät keikkamäärät. Lisäksi laajan petorikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistunut ja se siirtyy seuraavaksi syyttäjälle syyteharkintaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella tapahtui viime viikon aikana useita tapauksia, joihin liittyi tavalla tai toisella väkivaltaa.

– Väkivaltaa kohdistettiin myös virka-aputehtäviä suorittamaan menneisiin poliisimiehiin. Onneksi tapauksista selvittiin ilman suurempia vammoja, kertoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala.

Muut väkivaltatehtävät liittyivät kahden tai useamman henkilön välisiin kahakoihin ja ryöstöihin, joissa osassa käytettiin myös teräasetta.

– Valitettavasti tänä päivänä hyvin useilla poliisille välitetyillä tehtävillä esiintyy aseita ja muita astaloita ja tämä on partiollemme erittäin suuri työturvallisuusriski, Kujala jatkaa.

Hän ei yksilöi tapahtumapaikkoja tarkemmin, mutta toteaa Itä-Uudenmaan poliisin kenttätoiminnan painopistealueiden sijaitsevan Vantaalla ja pääradan varrella.

Liikennepoliisisektorin partioiden viime viikkoon ja viikonloppuun kuului nopeusvalvonnan lisäksi poliisilaitoksen alueella tapahtuneiden kokoontumisten valvontaa.

– Tavoitteenamme oli valvoa kokoontumisia näkymällä tapahtumapaikoilla ja puuttumalla aktiivisesti havaittuihin rikkeisiin, kertoo komisario Asko Sartanen.

Liikenne poliisilaitoksen pääväylillä oli varsin rauhallista ja nopeudetkin pysyivät pääasiassa maltillisina.

– Toisenlaisesta tilanteesta poliisilaitoksemme taajamissa kertoo saamamme lukuisat palautteet, joissa ilmoitetaan muun muassa häiritsevästä ajotavasta ja öiseen aikaan tapahtuvasta häiritsevästä ajosta. Näihin palautteisiin ja valvontapyyntöihin pyrimme vastaamaan kohdentamalla valvontaa pyydettyihin kohteisiin. Osa valvonnasta suunnataan toki poliisin oman tiedonhankinnan perusteella tehtyihin kohteisiin, Sartanen jatkaa.

– Myös nuorten liikennekäyttäytymisen valvonta on osa liikennepoliisin työtä, mutta erittäin keskeinen rooli asiassa on myös nuorten huoltajilla sekä kouluilla, muistuttaa Sartanen.

Valvonta- ja hälytystoiminnan osalta poliisin viime viikko jatkui kiireisenä ja kokonaistehtävämäärä säilyi viime viikkoihin verrattuna lähes ennallaan. Syksy näkyy vasta kalenteria katsottaessa.

– Tehtävät painottuivat edelleen viikonloppuun, jolloin niitä hoidettiin 689. Lauantain sunnuntain välinen yövuoro oli tuttuun tapaan se kiireisempi ja piti sisällään 244 tehtävää. Tehtäviä oli laidasta laitaan ja asiakaskohtaamisia oli paljon, niin hyvässä kuin pahassa, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Nuorten itse organisoimien nasujaisten järjestäminen poliisilaitoksen alueella jatkui nyt jo kolmatta viikonloppua.

– Valvontaa ja tapahtumien kulun turvaamista tehtiin tänäkin viikonloppuna Vantaalla Heurekan puistossa yhteistyössä yhteistyökumppaneidemme, kuten nuorisotoimen ja SPR:n kanssa, kertoo rikoskomisario Hanna Kiiskinen poliisilaitoksen Rapido-ryhmästä.

Poliisi vastasi osaltaan saatuun palautteeseen, jossa nuoret itse olivat toivoneet poliisin läsnäoloa ja tukea tapahtumassa. Poliisin läsnäolo varmasti myös hillitsi mahdollisia häiriöitä ja ylilyönteihin päästiin puuttumaan heti. Nuoriso käyttäytyi niin poliisia kuin tosiaankin kohtaan hyvin ja noudatti kiitettävästi poliisin ohjeita, kun puistoa illan päätteeksi alettiin tyhjentämään.

– Tämän kaltaisessa tapatumassa aina kuitenkin sattuu ja tapahtuu ja poliisi joutui kirjaamaan useita lastensuojeluilmoituksia ja alkoholiakin kaadettiin maahan, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

–Paikan päällä olleiden poliisin partioiden mukaan ”nasuttaminen” on sotkuista puuhaa ja palautteetkin kertovat tätä samaa karua totuutta. Hienoa oli kuitenkin lukea partioiden kirjaamasta raportista, että oppilaat olivat tälläkin kertaa siivonneet puiston kaikesta sotkusta, iso peukku sille, Klemetti kehuu.

– Tällaisen toimintakulttuurin soisi jatkuvan muidenkin yleisillä paikoilla järjestettävien tapahtumien jälkeen, Klemetti muistuttaa.

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi laajan petosrikoskonaisuuden esitutkinnan.

– Rikoskokonaisuudessa tutkittiin petoksia yhteensä 49. Kyseiset netin myyntialustoilla tehdyt huijaukset tapahtuivat 11.9.2020 - 30.4.2021 välisenä aikana. Tuotteista maksetut hinnat vaihtelivat 70-900 euron väillä ja niistä saatu rikoshyöty oli yhteensä 16 100 euroa, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Epäilty oli myynyt erilaisia merkkituotteita ja pelikonsoleita muun muassa Tori.fi - sivustolla, sekä Facebookin kirpputorilla, Aukio jatkaa.