Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövälitysyhtiön pomo varoittaa uusista asunnoista - ”Tehdään vauhdilla ja toivotaan, ettei vikoja paljastuisi”

Uusi asunto ei ole tae virheettömyydestä ja asumisen korkeasta laadusta. Rakentamisen laatu ja kohteen mahdolliset riskit kannattaa selvittää huolellisesti ennen lopullista ostopäätöstä ja kaupantekoa.

– Uuden tai uutta vastaavan asunnon ostamisessa ei kannata olla liian sinisilmäinen ja luottaa pelkästään kohteen myynti- ja markkinointimateriaaleihin, uutuutta kiiltäviin upeisiin pintoihin ja tyylikkäisiin kalusteratkaisuihin, sanoo tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Hänen mukaansa uusissakin asunnoissa voi olla esimerkiksi huonosta rakentamisen laadusta johtuvia riskejä ja ongelmia, jotka vaikuttavat asumisen turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Pienetkin puutteet voivat realisoitua suuriksi ongelmiksi.

Rantanen neuvoo aina teettämään asuntoon tai kiinteistöön kuntotarkastus ennen kaupantekoa. Sillä voi säästää merkittävästi rahaa, aikaa, vaivaa ja hermoja.

– Pelkkä märkätilojen kosteuskartoitus ei riitä, jos halutaan varmistaa asunnon tai kiinteistön rakenteiden olevan kunnossa. Omakotitaloihin ja rivitalohuoneistoihin kuntotarkastus kannattaa teettää aina, muistuttaa Raksystemsin Inspections & Surveys -divisioonan liiketoimintajohtaja Kim Malmivaara.

Asuntotuotannon suuresta määrästä johtuen myös rakennusvalvontaviranomaiset tekevät työtään poikkeuksellisen kovassa paineessa monilla paikkakunnilla Suomessa. Rantanen toteaakin, että heidän aikansa ei välttämättä riitä jatkuviin tarkastuskäynteihin keskeneräisillä työmailla.

Monet eivät osaa ajatella, että oma rakas kotikin on kulutustavaraa.

– Meillä tehdään vauhdilla ja toivotaan, ettei mitään vikoja ja puutteita paljastuisi myöhemmin. Jos olisin nyt rakennuttamassa omakotitaloa, panostaisin erityisesti nimenomaan työn valvontaan, Rantanen kertoo.

Malmivaarankin käsitys on, että uusissa tai juuri remontoiduissa asunnoissa virheet johtuvat usein nimenomaan rakentamisen kiireestä, valvonnan puutteesta ja osaamattomuudesta.

– Työssäni törmään jatkuvasti asuntoa myyvien kolmeen tyypilliseen perusväittämään, joihin he itse uskovat: Vastaremontoidussa asunnossa ei voi olla vikaa, se on turvallinen myydä ja ostaa. Olen rakentanut tämän talon muinoin itse, siksi tiedän sen olevan hyvin tehty ja riskitön. Tämä talo on niin hyvin rakennettu, ettei sille ole koskaan tarvinnut tehdä mitään, kertoo Malmivaara.

Hänen mukaansa asuntokauppaan liittyy yhä edelleen valitettavan paljon vääriä uskomuksia ja tietämättömyyttä. Monet eivät osaa ajatella, että oma rakas kotikin on kulutustavaraa. Se vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja pientä kunnostusta säännöllisesti.