Kun tekee itse, niin saa juuri sellaisen kuin haluaa – Piiraiset Mäntsälästä rakensivat oman talon, koska sopivaa ei muuten löytynyt

Rakentaminen: Kulunut vuosi on tuonut rakentajille ongelmia tavaran saatavuudessa

Johanna ja Ilkka Piiraiselle oman talon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, sillä markkinoilta ei vain löytynyt pariskunnalle sopivaa taloa. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Oman talona rakentaminen ei ole sujunut korona-aikana aivan tarkkojen suunnitelmien ja aikataulujen mukaan, mutta Ilkka ja Johanna Piiraiselle se oli silti ainoa oikea valinta.

Aivan pystymetsästä Ilkka Piirainen ei ole taloprojektiin lähtenyt, sillä kyseessä on jo neljäs itse rakennettu omakotitalo Mäntsälään. Kokemusta on myös sekä pakettitalosta, että ”pitkätavarasta”.

Nykyisen talon rakentaminen alkoi loppukesästä 2020, eikä Piiraisilla silloin ollut vielä tiedossa sitä, mihin suuntaan rakennustarvikkeiden hinnat lähtevät kehittymään.

Kulunut vuosi on ollut pieniä yllätyksiä täynnä, kun globaalien toimitusketjujen häiriön sekä vahvan taloudellisen elvyttämisen aikaansaaman rakentamisen kasvun myötä materiaalien kysyntä on ollut huipussaan. Tilanne on näkynyt myös Suomen markkinoilla:

– Nyt on tavara ihan järkyttävissä hinnoissa, ja jos kun pyydät tarjouksia monesta paikasta, niin tarjoukset viipyivät ja voimassaolo on todella lyhyt, Ilkka Piirainen kertoo.

Tavaran toimituksista johtuvien epävarmuustekijöiden vuoksi tavaran suhteen on täytynyt hieman ennakoida. Piiraiset tilasivat esimerkiksi keittiökalusteet jo valmiiksi, vaikka asentaminen ei ole vielä aivan ajankohtaista.

– Onneksi ehdimme hankkia puutavarat ennen hinnannousua, vaikka julkisivu paneeleissa hintaa hieman olikin.

Pariskunta ei halunnut kuitenkaan lykätä rakentamista. Etenkään, kun vuosi sitten markkinatilanne näytti vielä erilaiselta. Lisäksi he ovat pystyneet pitämään kustannukset järkevinä, sillä sähköasennuksia ”leipätyönään” tekevä Ilkka Piirainen on rakentanut taloa pääsääntöisesti itse.

Hän on myös rakentanut elämänsä aikana niin sanottuja pakettitaloja. Mitkä ovat suurimmat erot oman projektin ja pakettitalon välillä?

– Hinnan saa ehkä ennakkoon tarkemmin pakettitalossa ja kyllähän tässä tavaran hankinnassa ja tarjoamisessa oma aikansa menee, kun paketissa on kaikki toimitusajat ja muut sovittu. Kyllähän talopaketti on huomattavasti helpompi ensikertalaiselle, kun siinä tulee kaikki piirustukset ja muut valmiina, Piirainen vielä lisää.

Mutta on omassa talossakin etunsa, jos löytyy ammattitaitoa, kärsivällisyyttä ja halua. Silloin voi rakentaa juuri sellaisen, kun haluaa:

– Pakettitaloissa jos haluaa muutoksen, niin se aina maksaa ylimääräistä. Mekin mietimme sitä ensin, mutta kun halusimme muutoksia, niin hinta nousikin jo reippaasti, Johanna Piirainen kertoo.

Piiraistenkin alkuperäinen suunnitelma oli myydä aiempi talo pois ja ostaa uusi, mutta markkinoilta ei vain löytynyt pariskunnalle sopivaa taloa, sillä kaikki uudet omakotitalot olivat liian suuria.

– Meiltäkin on lapset muuttaneet jo kotoa, niin ei haluttu isompaa kuin hieman yli 100m2 sillein, että kaksi aikuista mahtuu asumaan ja vierasvaraakin olisi, Johanna Piirainen selventää.

Asuntomarkkinoiden käydessä kuumana moni varmasti miettii nyt yhtenä vaihtoehtona oman talon rakentamista. Pakettitalo on varmasti ensikodin rakentajalle helpompi ratkaisu, mutta omalla työllä voi rakentaa ja visioida juuri sellaisen kodin kuin haluaa.

Piirainen silti muistuttaa jokaista, joka aikoo ryhtyä rakentamaan taloa:

– Kustannukset ja ajatukset voivat olla usein liian ruusuisia ja jos ei ole vielä rakentamisesta kokemusta, niin se oma työ voidaan usein arvioidaan hieman yläkanttiin.

Kommentoi

Palvelut