Jätekeräys kangertelee haja-asutusalueilla – "Pitäisikö nämä paperinkeräykseen tarkoitetut lehdet ottaa bussiin mukaan?"

Tämän puun vierellä oli vielä jokin aika sitten kierrätyssäiliöt, nyt jäljellä on enää täytetyt montut, osoittaa Ari Kärki. Lasse Herrala

Lasse Herrala

– Pitäisikö nämä paperinkeräykseen tarkoitetut lehdet ottaa bussiin mukaan, kun autoton lähtee kauppareissulle keskustaan, kysyy Hirvihaarassa asuva Ari Kärki.

Lehdet, lasitavara ja pienmetalli on aiemmin voitu toimittaa kylätien varressa olevaan kierrätyspisteeseen. Nyt säiliöt on kaivettu maasta ja kuopat tasattu.

Lähin jätteenkeräyspiste on paloasemalla, jonne on matkaa seitsemisen kilometriä.

Ongelma ei koske yksinomaan Hirvihaaraa, vaan esimerkiksi Ohkolasta keräyssäiliöt on poistettu. Sääksjärvellä säiliöiden kylkeen on liimattu lappu, että ne poistetaan käytöstä.

Keskustan lisäksi keräyspisteet säilyvät haja-asutusalueella ainoastaan Sälinkäällä ja Saarella. Hyökännummelta jätteet on vietävä Kellokoskelle.

Paperin, pienmetallin ja lasin keräyksestä huolehtii valtakunnallinen Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy. Kiertokapula kerää kotitalouden sekajätteet kiinteistöiltä kuten aiemminkin.

– Usein keräyspisteen sulkemisen syy on se, että säiliöihin laitetaan vääränlaista jätettä, sanoo Sannaksi esittäytyvä asiakasneuvoja Rinki Oy:stä.

Joskus käyttö on niin vaatimatonta, ettei pistettä kannata pitää yllä.

Pääsääntöisesti säiliöihin on voitu toimittaa paperia, metallia ja lasia, joihinkin myös pahvipakkauksia.

– Pidän tärkeänä lajittelua ja kierrätystä, pohtii Kärki.

– Mutta se saattaa jäädä tekemättä, jos kierrättäminen on tehty liian vaikeaksi. Nyt näyttää käyvän näin Mäntsälän haja-asutusalueilla. Ilmastonmuutoksesta puhutaan, mutta jos toimintaa vaikeutetaan, ei tavoitteita varmasti voida saavuttaa.

Kärki korostaa, että jokaisen asukkaan tekemä työ ympäristön suojelemiseksi on tärkeää. Pienistä puroista syntyy iso virta. Helposti käy niin, että jätteitä joutuu luontoon eikä se voi olla mitenkään hyvä asia.

Kun kyse on pienistä määristä esim. peltipurkkeja tai muutama sanomalehti, Kiertokapulasta neuvotaan tällaisessa tapauksessa laittamaan jäte sekajätteeseen.

Se ei tietysti ole suositeltavaa, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, näin on pakko toimia. Muutoin kannattaa kysellä, voisivatko naapurit auttaa asioidessaan lähimmällä keräyspisteellä.

Rinki Oy:n asiakasneuvoja lupaa antaa Hirvihaaran tilanteesta yhtiölle palautetta käsiteltäväksi. Hän muistuttaa, että kyläläisten kannattaa antaa palautetta toiminnasta. Se saattaa auttaa ongelmien ratkaisussa.

Kommentoi

Palvelut