Keusoten lomautuksista luopuminen oli tiukka äänestystulos – yhtymähallituksen väistyvä puheenjohtaja Annika Kokko: Uusille päättäjille tuli aikamoinen tehtävä

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallitus päätti tiistaina, ettei yhtymä käynnistä aiemmin suunniteltuja lomautuksia.

Äänestystulos lomautuksista oli äärimmäisen tiukka, lomautusesityksen puolesta oli 9 yhtymähallituksen jäsentä, vastaan oli 10 ja 1 äänesti tyhjää.

Päätös oli yllätys yhtymähallituksen puheenjohtajalle, hyvinkääläiselle Annika Kokolle, sillä säästökeinoa lähdettiin yhteistuumin esittämään.

– Lomauttaminen on aina ikävää ja tuo toimintaan haasteita, sanoo Kokko, mutta lisää, että Keusoten uudelle hallitukselle ja valtuustolle on nyt aikamoinen tehtävä etsiä korvaavaa säästöä.

– Tuottavuusohjelmaan syntyvä käppi on aikamoinen, toista miljoonaa.

Kokon mukaan tähän astikaan säästöjä ei ole ollut helppo löytää.

Keusotessa yhtymähallitukselle esitettiin esimiesportaan ja hallinnon lomautusta kahdeksi viikoksi syksyn aikana. Lomautus olisi kohdistunut noin 350 henkilöön aikaisemman 470 henkilön sijasta.

Tiistaina oli viimeinen kokous vanhalla kokoonpanolla päättäjiä. Kokko jää kokonaan Keusoten tehtävistä pois.

Keusoten toiminta alkoi 2019 ja ilman koronaakin on ollut haasteita.

– Keusotea pitäisi ajatella yhtenä alueena, nyt luottamushenkilöt ovat ajatelleet oman kunnan etua ja ajaneet sitä. Ehkä se muuttuu kun tulee hyvinvointialue ja rahat kulkevat maakuntatasolta, pohtii väistyvä puheenjohtaja.

Kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo, että Keusotessa tasapainoillaan sekä kovan talouspaineen että pahenevan koronatilanteen kanssa, joten tilanne on vaikea myös päätöksenteon kannalta.

– On epätodennäköistä, että saavutamme tarvittavat 1,6 miljoonan euron säästöt muualta toiminnasta nyt syksyn aikana tilanteessa jossa koronaepidemian paheneminen ja rokotukset tuottavat väistämättä lisäkustannuksia, sanoo Laitinen-Parkkonen.

Epäselvää vielä on, korvaako valtio koronakustannuksia täysimääräisesti.

– Tällä hetkellä on uhka, että niitä jäisi merkittävästi vielä kuntien maksettavaksi. Toisaalta lomautukset ovat aina lyhytaikainen ratkaisu, ja pitkäjänteinen tuottavuuden parantaminen edellyttää palvelurakenteen muutoksia, joihin monivuotinen tuottavuusohjelmamme tähtää. Tilannetta arvioidaan uudelleen vielä tämän syksyn aikana, sanoo Laitinen-Parkkonen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut