Kiusaaminen jättää arvet vielä vuosiksi – Johanna Kareen valokuvanäyttelyssä ääneen pääsevät kiusatut

Koulukiusaaminen: Valokuvanäyttelyllä halutaan herättää ajatuksia ja keskustelua niin oppilaiden, opettajien kuin huoltajienkin keskuudessa

Johanna Kareen valokuvanäyttely "Minuunkin sattui" on esillä syksyn aikana Mäntsälän jokaisessa koulussa. Näyttely haluttiin tuoda kouluihin juuri lukuvuoden alussa, sillä tärkeä aihe haluttiin pitää esillä ja mielessä.

Teos koostuu kymmenestä valokuvasta ja tekstistä, joissa julkisuudestakin tutut henkilöt kertovat siitä, kuinka heitä on kiusattu ja kuinka kiusaaminen on vaikuttanut heihin myös aikuisiällä. Valokuvissa henkilöt on kuvattu ylävartalo paljastettuna, läheltä ja haavoittuvaisimmillaan.

Oliko kuvissa esiintyviä henkilöitä vaikea saada avautumaan vaikeasta aiheesta?

– Välillä on ollut vaikeaa, mutta lopulta jokainen on halunnut antaa oman panoksensa ja tarinansa, koska he tietävät aiheen tärkeyden, Kare kertoo.

Jokaista kuvattua yhdistää Kareen omien havaintojen mukaan se, että henkilöt ovat lahjakkaita ja hiljaisia ihmisiä. Tarinoista välittyy kuitenkin kiusaamisen monet muodot aina väkivaltaisista teoista sosiaaliseen poissulkemiseen.

Avajaisissa kokoomuksen kansanedustaja ja kunnallisvaltuutettu Pihla Keto-Huovinen kiinnitti avajaispuheessaan juuri tähän huomiota:

Rikos on rikos myös koulussa

Pihla Keto-Huovinen

– Syyttäjänä itseäni häiritsee se, että puhutaan kiusaamisesta, joka on terminä liian lievä.

– Asiaa ei ole lainsäädännöllisesti määritetty, eli se on vain yleiskielen merkitys mikä on annettu ja se pitää sisällään sen, että katkaiset jonkun toisen kynän ja myös pahoinpitelyn ja olenkin itse sitä mieltä, että meidän pitäisi puhua muusta kuin koulukiusaamisesta, sillä rikos on rikos myös koulussa.

Vaikka näyttelyn aihe ja teoksissa kerrotut tarinat ovat ikäviä, on valokuvien takana silti myös paljon toivoa siitä, että myös kiusaamisesta voi selvitä, eikä yhdenkään kiusatun tulisi luulla, että hän on asian kanssa yksin.

Keto-Huovinen halusi tuoda näyttelyn Mäntsälään, sillä hän oli käynyt keväällä ja talvella useammankin keskustelun koulukiusaamisesta, jossa kiusaaminen oli edennyt rankaksi.

– Keskustelut osuivat itseeni vahvasti, sillä olen ollut itsekin aikanaan koulukiusattu ja myös kahden pienen lapsen äiti, päättäjä ja siviiliammatilta syyttäjä ja näin, että tälle asialle täytyy tehdä jotain, ettei kukaan joudu sellaisiin tilanteisiin, Keto-Huovinen kertoo.

Näyttelyn tarkoitus on silti vain herättää keskustelua ja tuoda asia oppilaiden, opettajien ja huoltajien tietoisuuteen. Pidemmällä tähtäimellä jos kiusaamista halutaan estää tai vähentää, niin asian suhteen tulisi tehdä selkeitä rakenteellisia muutoksia.

Keto-Huovinen tiedostaakin sen, että näyttely ei yksistään riitä asian viemiseksi eteenpäin, vaan asioihin on vaikutettava tulevalla valtuustokaudella.

Saman asian nosti esille Mäntsälän kunnan sivistystoimenjohtaja Timo Ahvo omassa lyhyessä avajaispuheessaan:

– Toimintakulttuurin täytyy olla turvallinen ja nuoria tukeva, jolloin voidaan puhua vaikeista asioista ja niitä voidaan ottaa esille ja

toivon, että tällä saadaan aikaan sellainen keskusteluyhteys ja vuoropuhelu, että lapset ja nuoret pääsevät vaikuttaman omaan koulupäiväänsä.

Näyttely on kiertänyt jo 60 kunnassa ja palaute on ollut Kareen mukaan positiivista:

– Useasta koulusta on tullut soittoa ja sähköpostia, että on vaikuttanut todella paljon oppilaisiin, opettajiin ja vanhempiin, eli juuri sitä toivottua keskustelua on saatu aikaiseksi.

Näyttely

Näyttely koostuu henkilökuvista ja -tarinoista, jotka kertovat kiusaamisen seurauksista ja selviämisestä.

Nämä muodostavat vaikuttavan vetoomuksen koulukiusaamista vastaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki näyttelyä ja ministeri Sampo Terho toimii sen suojelijana. Näyttelyn ensiesitys oli 26.–8.4.2018 Sanomatalossa ja näyttely on kiertänyt 60 kunnassa.

Tarinat on kirjannut Pia Warvas.

Mäntsälässä näyttely kiertää kaikki kunnan 12 koulua.

Näyttelyn voi tilata esitettäväksi osoitteesta johannakare.com

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut