Telia: Lasten ruutuaika lisääntynyt korona-aikana – erityisasiantuntija ei näe siitä pelkästään pahana

Korona-aika on lisännyt suomalaislasten ja -nuorten digilaitteiden parissa viettämää aikaa. Telian teettämään tutkimukseen osallistuneista vanhemmista jonkin verran alle puolet (44,2 prosenttia) arvioi lastensa ruutuajan lisääntyneen.

Jos ruutuaika on lisääntynyt, vanhemmat arvioivat sen kasvaneen pääosin tunnilla päivässä (55 prosenttia) tai kaksi tuntia päivässä (27,6 prosenttia).

– Minusta tässä voidaan puhua melko isosta noususta. Aiemmista tutkimuksista tiedämme, että suomalaislasten ruutuaika on jo pari-kolme tuntia päivässä. Jos siihen lisätään vielä kaksi tuntia, melko suuri osa lapsen tai nuoren päivästä kuluu jo puhelimella, kommentoi tulosta Telian tiedotteessa Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Antti Järventaus.

Tutkimusyhtiö Bilendin toteuttaman tutkimuksen mukaan lisääntynyt ruutuaika on otettu varsinkin ulkoilusta, kavereiden kanssa vietetystä ajasta ja perheen yhteisestä ajasta.

Järventaus pitää tätä tietoa hieman kaksijakoisena tuloksena.

– Lapsen hyvinvointi koostuu peruselementeistä, joihin esimerkiksi ulkoilu kuuluu. On huolestuttavaa, jos puhelin vie paljon aikaa muista lapsen kehitykselle tärkeistä asioista. Toisaalta taas korona-aikana puhelin ja erilaiset sovellukset ovat mahdollistaneet yhteydenpidon ystävien kanssa, mikä on ollut ihan elintärkeää, Järventaus linjaa.

Suomalaislasten ruutuaika oli jo ennen koronaa pari-kolme tuntia päivässä.

Telian tilaaman tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisperheistä (53,2 prosenttia) kiinnittää huomiota lasten ja nuorten ruutuaikaan vain ”jossain määrin, melko suurpiirteisesti”.

Tästä huolimatta kasvava ruutuaika kuitenkin aiheuttaa huolta vanhemmilla. Vain pieni osa vanhemmista (8,8 prosenttia) kertoo, ettei ole lainkaan huolestunut lapsensa ruutuajasta. Silti vanhemmat keskustelevat lastensa kanssa netin käytöstä pääosin satunnaisesti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut