Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koirien ja muiden lemmikkien määrä alkaa näkyä – koirahotelli ei pystynyt majoittamaan sesonkiaikana kaikkia

Viime vuonna rekisteröitiin ennätysmäärä koiria. Kennelliittoon tilaston mukaan koiria rekisteröintiin yli 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tilastokeskuksen tietojen mukaan joka kolmannessa suomalaisessa kotitaloudessa on lemmikki.

Keudan Saaren eläintenhoitajaopiskelijoiden ylläpitämässä koirahotelli Haukkulassa olikin kiireinen kesä, vaikka ulkomaanmatkailu on koronan vuoksi vähentynyt.

Laajennettu koirahoitola aloitti toimintansa alkuvuodesta. Tätä ennen tilaa oli vain muutamalle koiralle, kun nyt tiloissa voidaan majoittaa 16 koiraa. Isommista tiloista huolimatta koirien määrä alkaa näkyä:

– Kesä on ollut meillä todella kiireinen, olemme osalle asiakkaista myyneet ”ei oota”, sillä varauksia olisi tullut enemmän, kuin mitä pystyimme vastaanottamaan, Keudan eläintenhoidon opettaja Jenna Heikkilä kertoo.

Kysyntä on osunut luonnollisesti juhlapyhiin, viikonloppuihin ja lomasesonkiin. Vaikka töitä on riittänyt, niin Haukkulassa jokainen eläin on saanut yksilöllistä huomiota ja hoitoa.

– Hankalia asiakkaita ei ole ollut vielä kertaakaan, eikä myöskään hankalia koiria.

– Toiset koirat tietysti reagoivat voimakkaammin häkkitiloihin ja erotilanteeseen omistajastaan, kuin toiset ja niissä tilanteissa pohditaan aina yhdessä omistajan kanssa, että keskeytetäänkö hoitojakso vai rauhoitetaanko tilannetta muulla tavoin, Heikkilä kertoo.

Hotelli on myös saanut paljon positiivista palautetta ja eläimiä on tuotu hoitoon pidemmänkin matkan päästä, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta.

Koirien ja muidenkin lemmikkieläinten määrän lisääntyminen on työllistänyt myös muita alueen eläinpalveluita. Sosiaalisessa mediassa törmää usein ilmoituksiin, jossa kuvan kanssa etsitään karanneille lemmikeille omistajia.

Hyvin usein ilmoittajaa myös pyydetään olemaan yhteydessä Riihimäellä toimivaan löytöeläinkoti Onnentassuun. Onko kesä ollut erityisen vilkas?

– Koiria on ollut tavalliseen tapaan ja usein niille löydetään nopeasti omistajat, mutta tänä keväänä ja kesänä on tullut poikkeuksellisen paljon ilmoituksia linnuista, Anni Sjöblom Onnentassusta kertoo.

– Keväällä tarjottiin pitovaikeus koiria ehkä varovaisen arvion mukaan enemmän, Sjöblom lisää.

Koirien määrän lisääntyessä Sjöblom haluaakin vedota ihmisiin, jotka harkitsevat lemmikin ottamista, että eläintä ei oteta hetken mielijohteesta. Usein ”vaikeassa” koirassa ei ole itsessään mitään vikaa:

– Silloin ei olla ymmärretty eläimen käyttäytymistä ja on vahingossa vahvistettu epätoivottua käytöstä.

– Eläimen kannalta se on itsekästä pistää eteenpäin, jos on jotain ongelmia, kun yleensä ne ongelmat ovat vielä ihmisestä lähtöisin, Sjöblom kiteyttää.

Suosituimmissa koiraroduissa kärkipaikoilla pysyvät tutut rodut, mutta alueittain näkyy pieniä eroja.

Esimerkiksi Jämtlannin pystykorva oli vuonna 2020 suosituimpien koirarotujen sijalla 2., mutta Uudenmaan kennelpiirissä rotu ei yllä edes kymmenen suosituimman joukkoon.

Sama on esimerkiksi suomenajokoiran kohdalla, joita ei suosita etelässä samalla tavalla kuin pohjoisessa.

Uudenmaan kennelpiirissä oli vuoden 2020 lopussa rekisteröitynä 48 795 koiraa 339 eri rodusta.

Suosituin koirarotu Uudenmaan kennelpiirissä on vähemmän yllättäen labradorinnoutaja, mutta koko maan tilastoon verrattuna kymmenen suosituimman joukossa on paljon pienempiä rotuja, kuten mäyräkoiria ja chihuahua.