Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvallista koulumatkaa, kaikin eri keinoin – "karkeimmat ylinopeudet poistuivat ainakin päiväsaikaan"

Koulujen alkajaisviikolla useampi yhdistys järjestää Mäntsälässäkin suojatiepäivystystä. Hyökännummella liikenneturvallisuutta on ryhdytty suitsimaan myös toisenlaisin keinoin.

Vanhempainyhdistys on hankkinut käyttöönsä paikallisten yhteistyökumppanien avustuksella kaksi nopeusnäyttöä. Näytöt päätyivät vanhempainyhdistykselle tavallaan sattuman kautta:

– Yksi firma tarjosi meille poistokappaleina ja, kun tarjous meni läpi, niin otettiin ne, Hyökännummen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki kertoo.

Näyttöjä on kaksi ja tällä hetkellä ne valvovat liikenteen nopeuksia Hyökännummen koulun edessä Nummelantiellä, sekä Linjatiellä. Onko näyttöjen läsnäolo vaikuttanut autoilijoiden nopeuksiin?

– Mittailtiin aluksi nopeuksia ja kyllä sen näki, että kun tullaan näyttöä vasten, niin nopeudet putoavat ja silminnähden sen myös näki, että karkeimmat ylinopeudet poistuivat ainakin päiväsaikaan, Lähteenmäki tuumailee.

Mitä kaikkia lupia näyttöjen asentamiseen tarvittiin?

– Me olemme molemmat käyneet tieturvan ykköskurssin ja lupien suhteen kunnan teillä tarvitaan kunnalta lupa ja valtion teille luvat haetaan Ely-keskukselta, hankkeessa mukana ollut Jani Malmberg selventää.

Jatkossa vanhempainyhdistyksen tarkoituksena on, että vanhemmat voivat itse ehdottaa paikkoja, joihin näyttöjä voitaisiin asentaa. Nopeusvalvonnan lisäksi näytöillä kerätään dataa esimerkiksi liikennemääristä ja huippunopeuksista. Tietoja voidaan pyydettäessä luovuttaa esimerkiksi kunnan käyttöön, tai jos vanhempainyhdistys haluaa itse tehdä liikenneturvallisuuteen liittyviä kannanottoja, niin yhdistyksellä olisi esittää faktatietoa omasta takaa.

Näytöt eivät ole silti ainoa asia, jolla liikenneturvallisuutta aiotaan parantaa ja vahtia Hyökännummella. Koulujen avajaisviikolla suojateillä päivystää perinteiset suojatievahdit, ja teiden varsille pystytetään nukkeja muistuttamaan autoilijoita lapsista.