Hannu Laurila aloitti Mäntsälän kunnanjohtajana, Pihla Keto-Huovinen valtuuston puheenjohtajana

Lahdessa asuva Esko Kairesalo (oik.) ei lähde oitis Lahteen, vaan jatkaa kuukauden kunnanjohtaja Hannu Laurilan aisaparina, jotta tieto siirtyy. Sauvo Jylhä

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän uusi kunnanjohtaja Hannu Laurila aloitti työssään maanantaina 9. elokuuta.

Hannu Laurila tuli Mäntsälän kunnanjohtajaksi koulutuskuntayhtymä Keudan johtajan paikalta. Väistyvä kunnanjohtaja Esko Kairesalo jatkaa työssään vielä elokuun ajan.

– Aika nöyrä olo. Että löytyi niin paljon kannatusta, Laurila kertoo valinnastaan tehtävään. Laurila sai äänestyksessä 36 ääntä 43 mahdollisesta toukokuun lopulla pidetyssä vaalissa.

Ensimmäinen työpäivä lähti hyvin liikkeelle.

– Sain juuri avaimetkin. Maili toimii ja tulee kännykkään, tuore johtaja kertaa ensimmäisen päivän antia.

Mäntsälän kunta on Laurilalle tuttu työpaikkana. Hän oli kunnankamreerina Mäntsälässä 2000-luvun alussa.

Aika nöyrä olo

Hannu Laurila

– Olo on utelias, odottava ja jännittynytkin, Laurila sanoo vähän ennen valtuuston järjestäytymiskokousta.

Uudessa tehtävässä on vielä paljon tutustuttavaa.

– Tämä on monella tavalla erikoinen päivä. Moni työntekijä tulee tänään lomalta ja tänään aloittaa uusi kunnanvaltuusto, Laurila sanoo.

Kesäkuussa valittu uusi valtuusto järjestäytyi kokouksessaan samana maanantaina.

Kokouksen aluksi valtuusto piti hiljaisen hetken ja sytytti kynttilän yllättäen kuolleen Mäntsälän puolesta -ryhmän valtuutetun Kari Peussan muistolle.

Henkilövalinnoissa kunnanhallituksen puheenjohtajana jatkaa Tapio Havula. Kunnanhallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Satu Lampi (ps) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi ensimmäisen kauden valtuutettu Suvi Pirkola (kok).

Valtuuston puheenjohtajana aloittaa kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok). Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja on Tytti Laine (sd) ja toinen varapuheenjohtaja Ilkka Allonen (kesk).

Valtuusto päätti järjestäytymiskokouksessaan monista luottamustehtävistä.

Valtuustoon tuli aiempien kokoonpanojen tapaan kaksi varapuheenjohtajaa. Mäntsälän valtuuston isoista ryhmistä ilman varapuheenjohtajuutta jäi perussuomalaiset. Varapuheenjohtajuus on sikäli merkittävä, että varapuheenjohtajat voivat osallistua kunnanhallituksen kokoukseen.

Toisaalta perussuomalaiset saivat ensimmäisen varapuheenjohtajuuden poliittisen valmistelun tärkeimpään työkaluun, kunnanhallitukseen.

Kunnanhallituksen jäseniksi tulee kaksi keskustan, kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten edustajaa. Havulan lisäksi kunnanhallituksessa on keskustasta Katri Manninen. Sosiaalidemokraateista hallituspaikan saivat Heli Hallikainen ja Timo Leino, kokoomuksesta Pirkolan lisäksi Eero Kokko ja perussuomalaisista Satu Lampi ja Tero Toivonen. Pienryhmistä paikan sai vihreät ja Tuuli Särkijärvi.

Kuntakehityslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Jyrki Kosonen. Tähän isoon lautakuntaan valittiin kolme keskustan edustajaa toisin kuin muihin, joissa keskustalla on kaksi edustajaa niin kuin muillakin isoilla valtuustoryhmillä. Kuntakehityslautakuntaan ei tullut edustajaa pienryhmistä, joita ovat vihreät, vasemmistoliitto, Mäntsälän Puolesta -ryhmä ja kristillisdemokraatit.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin valtuustoon noussut Matti Virpiaro (kok). Tekninen- ja elinvoimalautakunta sai puheenjohtajaksi Christina Kaleniuksen (sd).

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana aloittaa valtuuston ensikertalainen Pauli Goltz (ps).

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi tulee Erkki Laukkanen (vas).

Valtuuston vaalilautakuntaan tulee puheenjohtajaksi Anna Helin (kok). Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana jatkaa Pentti Jokinen (sd).

HUS-kuntayhtymän valtuustoon valittiin Lauri Ylimartimo (kesk) ja Heta Ravolainen-Rinne (sd).

Keusoten yhtymävaltuustoon valittiin Anton Hägglund (kesk), Tarja Vierikko (sd), Harri Krakau (kok), Niina Pohjonen (ps) ja Tiina Kujanpää MäPu.

Keudan yhtymävaltuustoon valittiin Anna Helin ja Marjaana Manninen kokoomuksesta sekä Tuuli Särkijärvi vihreistä.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan mäntsäläläisedustajat ovat Eero Linnamäki (ps), Maarit Turunen (sd) ja Merja Vikman-Kanerva (kok).

Järjestäytymiskokous sujui ripeästi. Valtuusto nuiji uuden puheenjohtajansa luotsaamana luottamuspaikat noin tunnissa. Pohjana oli onnistunut yhteistyö.

Neuvottelut luottamuspaikoista sujuivat hyvin, kehuu neuvotteluja vetänyt Tapio Havula.

– Neuvotteluissa oli kolme, neljä edustajaa jokaisesta ryhmästä. Myös pienimmät valtuustoryhmät olivat mukana, Havula kertoi.

Neuvotteluissa piti etukäteen sovittu, eli valtuuston pienryhmät saivat yhden paikan keskenään jaettavaksi kunnan isoihin yhdeksänpaikkaisiin lautakuntiin. Muuten ryhmät eivät olisi saaneet niihin lautakuntapaikkaa ilman teknistä vaaliliittoa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut