Nivos haluaa hyödyntää Palopuron laitoksen oppeja koko sektorille

Hyvinkään Palopuron biokaasulaitoksesta saatua oppia halutaan hyödyntää koko biokaasusektorin kehittämisessä.

Mäntsäläläinen Nivos Oy haluaa tehdä kehitystyötä yhdessä muiden kanssa.

Nivos on Suomessa harvinaislaatuisen Knehtilän luomutilalla sijaitsevan Palopuron biokaasulaitoksen suurin omistaja ja kehittää sekä ylläpitää laitosta ja sen yhteydessä sijaitsevaa tankkausasemaa.

Palopurossa kerrytetty operatiivinen osaaminen voi hyödyttää koko biokaasusektorin kehitystä.

Palopuron symbioosin ravinne- ja energiaomavarainen toimintamalli kehitettiin ympäristöministeriön rahoittamassa RAKI-hankkeessa 2015–2017.

– Projektin alkaessa meillä oli vankka kokemus eri kokoisten energialaitosten suunnittelusta, perustamisesta ja operoimisesta.

– Lähdimme oppimaan, mitä biokaasun tuottaminen agroekologisessa ympäristössä käytännössä tarkoittaa, sanoo yrityksen tiedotteessa Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl.

Liikenteen suhteen Nivos näkee biokaasussa mahtavaa potentiaalia erityisesti raskaan kaluston liikuttamisessa.

– Raskaat ajoneuvot tarvitsevat paineistettua tai nesteytettyä polttoainetta ja siihen tarkoitukseen nurmipohjainen biokaasu on erinomainen, ehkäpä jopa ainoa ekologisesti ja taloudellisesti kestävä vaihtoehto seuraavan 10–20 vuoden ajanjaksolla.

– Ja tässä me energiayhtiönä näemme peltobiokaasun mahdollisuuden, liikennepolttoaineena peltobiokaasusta on mahdollista saada sellainen hinta, että se kattaa tuotantokustannukset ja tuo kaikille tuossa symbioosissa toimiville yrityksille liikevoittoa, Ahl toteaa tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut