Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyökännummella uskotaan, että yhteisellä tekemisellä ja yhteisöllisyydellä voidaan torjua kiusaamista

Hyökännummen koulun vanhempainyhdistys on ottanut aktiivisen otteen kiusaamisen ehkäisyssä. Lasten ja vanhempien yhteisillä pihapeleillä ja leikeillä halutaan luoda yhteisöllisyyttä, jolloin kynnys kiusaamisen syntymiselle kasvaisi.

Idea lähti alun perin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Mika Lähteenmäen ajatuksesta:

– Tämä lähti siitä ajatuksesta, kun käytiin pojan kanssa pelaamassa, niin ajateltiin, että voisihan tähän joku muukin tulla.

– Alkuperäinen ajatus oli se, että kun lähdet lapsien kanssa pelaamaan, niin voisi laittaa viestiä johonkin, että nyt on yhteiset pelit, Lähteenmäki kertoo.

Kantavaksi tausta-ajatukseksi muodostui myöhemmin se, että yhteisillä peleillä voidaan luoda yhteisöllisyyttä ja vanhemmatkin oppivat tuntemaan toisiaan. Kesällä osallistuminen on ollut hiljaisempaa, mutta Lähteenmäki kertoo, että viimeisillä kouluviikoilla oppilaat olivat kyllä keskustelleet välitunneille, että kuka on tulossa pelaamaan seuraavan kerran.

– Uskon, että kun koulut alkaa, niin tämä lähtee tästä paremmin käyntiin.

Yhteinen toiminta tuntuisi myös olevan asia, jota koululla ja kylällä on kaivattu:

– Tehtiin keväällä kysely ja saatiin vastaukset ennen koulujen päättymistä, ja siellä oli aika paljon sitä, että vanhemmatkin halusivat yhteisöllisyyttä ja vapaa-ajan toimintaa.

Ajatuksena onkin, että vanhempien tuntiessa toisensa, olisi mahdollista kiusaamista helpompi havaita ja siihen voitaisiin nopeammin puuttua. Myös koulu on mukana tukemassa toimintaa.

Hyökännummi on kasvavaa aluetta ja lähialueen oppilaat keskitetään nyt samaan kouluun, joten matalan kynnyksen peleille ja toisiin lapsiin tutustumiselle on varmasti tilausta.

Oman lisänsä syksyyn tuo Arolan koulusta siirtyvät oppilaat. Lähteenmäki kertoo, että keväällä on ollut alustavia yhteydenottoja vanhempien kesken ja luokkatoimikunnat ovat kyllä olleet keskenään yhteydessä.