Tutkimus: Maaseudulla elävät lapset eivät sairastu ykköstyypin diabetekseen yhtä helposti kuin muut

Lähellä peltoja ja metsää elävät lapset eivät geneettisestä alttiudesta huolimatta sairastu ykköstyypin diabetekseen yhtä helposti kuin muut. Marja Keski-Luopa/Arkisto

Minna Harmaala

Maaseudulla varhaislapsuutensa asuvat vaikuttavat säästyvän tyypin 1 diabetekselta todennäköisemmin kuin muut lapset, selvää suomalaistutkimuksesta. Asiasta kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Pienempi sairastumisriski on tutkimuksen mukaan yhteydessä nimenomaan asumiseen lähellä viljelyksiä ja metsiä, ei niinkään esimerkiksi asukastiheyteen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lapsia, joilla on perimänsä vuoksi alttius sairastua ykköstyypin diabetekseen.

Mukana oli yli 10 000 lasta, joista vajaalle 300:lle kehittyi ykköstyypin diabetes. Lisäksi runsaalla 600:lla todettiin merkkejä kehittymässä olevasta tyypin 1 diabeteksesta. seurattiin syntymästä pisimmillään 15 vuoden ajan.

Tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista perheiden asuinpaikkatietoihin ja huomasivat, että riski oli pienempi maaseudulla ja maanviljelysalueilla asuvilla lapsilla.

Tutkijat arvioivat, että syynä yhteyteen on maaseudun rikkaampi mikrobikanta. Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että altistuminen maaperän bakteereille vähentää allergiariskiä ja tutkimuksen mukaan tämä ilmeisesti vaikuttaa myös ykköstyypin diabetekseen. Tyypin 1 diabeteksessa kehon immuunipuolustus hyökkää insuliinia haimassa tuottavien beetasolujen kimppuun, mikä johtaa sairastumiseen.

Tutkimuksessa löydettiin myös viitteitä siitä, että talvisin bakteereita kulkeutuu koteihin lumipeitteen takia vähemmän, jolloin niiden suojaava vaikutus heikkenee.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut