Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moikkaatko vai vaihdatko kuulumisia naapurin kanssa? – Näin moni toimii samoin

Nopea moikkaaminen on yleisin tapa ylläpitää naapurisuhteita. Niin toimii 77 prosenttia suomalaisista. 53 prosenttia vaihtaa myös kuulumisia naapureiden kanssa.

Kerrostalossa asuvat vaihtavat naapureiden kanssa kuulumisia harvemmin kuin omakotitalossa, paritalossa tai rivitalossa asuvat.

Ikä vaikuttaa suhtautumiseen naapureihin. 65–74-vuotiaista 73 prosenttia vaihtaa mieluummin kuulumisia kuin vain tervehtii. 18–24-vuotiaista vain joka kolmas ilmoittaa vaihtavansa kuulumisia naapureiden kanssa.

Talkoiden rooli naapuruston yhdistäjänä riippuu ainakin osittain vastaajan iästä. 55–74-vuotiaiden vastaajien joukosta 17 prosenttia kertoo vuorovaikuttavansa naapureiden kanssa talkoissa. 18–24-vuotiaista 5 prosenttia ja 25–34-vuotiaista 10 prosenttia viihtyy talkoissa.

Kerrostaloasujista talkoot listaa tärkeimmäksi naapurien kohtaamispaikaksi 9 prosenttia kun osuus esimerkiksi rivitaloasukkaista on 27 prosenttia.

Vuorovaikutusta naapureiden kanssa selvitettiin Rakennusyhtiö JM Suomen teettämällä kyselytutkimuksella.

Tulosten perusteella suomalaiset ovat pääosin tyytyväisiä naapurisuhteisiinsa.

Kyselyn toteutti Bilendi Oy 14.–20.12.2020. Vastaajia oli 1 000. Kohderyhmänä olivat 18–75-vuotiaat.