Kuivuus koettelee nyt Mäntsälääkin – asiantuntija: "jos helteet vielä jatkuvat ja sateita ei ole tulossa, voi pihakaivoja kuivua"

Vesi: Pohjavesien, jokien ja järvien vedenpinnat ovat nyt matalalla Mäntsälässäkin, mutta vettä riittää vielä hyvin eikä vettä tarvitse säännöstellä

Helsinkiläinen Ville Valve keräsi vettä pulloonsa Haukankierroksen luontopolun lähteellä. Pohjavedet ovat nyt matalalla, mutta eivät epätavallisen matalalla. arkisto/Jesse Helminen

Jesse Helminen

Vesi ei ole onneksi loppumassa, ainakaan Nivokselta Mäntsälässä. Mäntsälään vettä tulee kolmelta vedenottamolta: Ojalan, Lukon ja Puntarmäen pohjavedenottamoilta.

Omien vedenottamoiden lisäksi vettä tulee Mäntsälään Hyvinkään Vedeltä Sälinkään suunnalta ja Keski-Uudenmaan Vedeltä Etelä-Mäntsälän suunnalta. Ostettava vesi on tekopohjavettä.

Nivos Vesi ja Lämpö Oy tuotantopäällikkö Päivi Nyyssönen kertoo, että samalla seurataan pohjaveden pinnankorkeuksia ja vedenottamoilla otetaan pohjavedestä vesinäytteitä säännöllisesti, ja toistaiseksi tilanne on normaali.

Nivokselta ei ole tullut kehotuksia veden säästämiseen, mutta Nyyssönen kertoo muutaman vinkin järkevään veden käyttöön helteillä. Ensinnäkin kukkien ja puutarhan kastelu kannattaa tehdä iltaisin auringon laskettua, sillä näin vesi ei haihdu auringon paahteessa.

Toisekseen energiankäytön kannalta olisi hyvä sammuttaa suihku saippuoinnin ajaksi. Näin säästyy lämmintä vettä, johon kuluu energiaa. Tiski- ja pyykinpesukoneet kannattaa myös pestä täysinä. Lisäksi vettä kannattaa juoksuttaa ennen juomalasiin ottamista. Putkistossa seissyt ja lämmennyt vesi ei ole raikasta. Jo puolen minuutin juoksutus raikastaa veden.

Voiko kuivuus tästä mennä huonompaan suuntaan, jos helteet jatkuvat ja sateita ei näy? Asiaan vastaa Suomen ympäristökeskuksen hydrologi ja kuivuusasiantuntija Sami Soosalu:

– Maa on paikoitellen kuivaa, joten pohjavesien pinnat tulevat laskemaan, jos suurempia sateita ei ole tulossa. Jos helteet vielä jatkuvat ja sateita ei ole tulossa, voi pihakaivoja kuivua, mutta näillä näkymin isompien vedenottamoiden toiminnalle ei ole vaaraa.

Soosalu muistuttaa silti kaivon omistajia:

– Oman kaivon vesitilannetta ja veden laatua on syytä tarkkailla, jos on ollut pitkä sateeton jakso, sillä kaivon veden laatu voi heiketä jo ennen kaivon kuivumista, kun pohjavedenpinnan laskiessa rauta- ja mangaanipitoisuudet kasvavat sekä veden mikrobiologinen laatu voi heiketä.

Vesi.fi -karttapalvelussa Mustijoen ja Mäntsälänjoen valuma-alueella pohjaveden korkeus on matalampi kuin verrattuna ajankohdan tavanomaisiin lukemiin. Tyypillisesti pintojen lasku jatkuu, kunnes syyssateet nostavat taas pohjavedenpintoja. Syytä huoleen ei silti ole:

– Vesi.fi:n karttakuvat pohjautuvat mallilaskelmiin, jossa lähimpiä havaintoasemia käytetään kalibroinnissa. Läheisillä havaintoasemilla pohjavedenkorkeudet ovat pääasiassa keskimääräisellä korkeudella tai hieman sen yläpuolella.

Kuivuus voi yllättää hitaudellaan

Vaikka helle ja kuivuus kulkevat usein käsikädessä, ei yksi helleaalto vielä saa aikaiseksi kuivakautta. Kuivakausi vaatii enemmän aikaa ja kehittyy hiljalleen.

Kuivuutta voi olla monenlaista. Helpointa hahmottaa on, kun vettä sataa selvästi normaalia vähemmän pitkällä aikavälillä. Tämä johtaa ajan kanssa maankosteuden alenemiseen, joka taas johtaa aikanaan virtaamien, järvien ja pohjavesien laskuun.

Alkukesästä viljelykset ovat altteimpia kuivuudelle. Heinäkuun kuivuus ei ole yhtä haitallista, koska juuret yltävät jo syvemmälle maaperään.

Lauri Ahopelto, Kehitysinsinööri, SYKE, Vesikeskus, blogitekstistä.

Kommentoi

Palvelut