Veneitä, kontteja ja jopa perävaunuja hylätään syrjäisiin paikkoihin – siivouskulut maksaa maanomistaja

Lasikuituvene on ollut viime kesästä lähtien Haarajoella Nesteen D-asemalla. Anton Soinne

Anne Kanerva

Teiden varsille ei hylätä enää vain romuautoja ja sohvia.

Keski-Uudellamaalla levähdysalueille ja tankkausasemille jätetään myös hankalasti hävitettäviä isokokoisia romuja.

Viime vuonna Destian maille Hyvinkäällä hylättiin vaihtolavakontti, joka oli täynnä ongelmajätteitä.

Nesteen D-asemalla Haarajoella lojuu toista vuotta trailerin päällä lasikuituinen matkavene.

– Kyseistä Nesteen asema-aluetta käytetään väliaikaisena parkkipaikkana. Neste ei välittömästi puutu näihin tapauksiin. Tällainen hyötykäyttö ei ole yleensä turvallisuusriski eikä häiritse asiakkaitamme. Otamme yhteyttä asemalle jätetyn veneen omistajaan ja selvitämme kyseistä tapausta tarkemmin, viestintäjohtaja Hanna Leijala kertoo.

Roskaaminen on korona-aikana lisääntynyt Nesteen asemilla.

Kontti oli täynnä ongelmajätteitä.

– Hylättyjä ajoneuvoja ja rekkojen perävaunuja jätetään tonteille enenevässä määrin. Myös kotitalousjätteitä tuodaan asemalle säkeissä. Korona-aika on tuonut mukanaan myös pienempää jätettä kuten käytettyjä kasvomaskeja, käsineitä sekä kertakäyttöastioita.

Jakeluasemilla tavallisia jätteitä ovat myös jääkaapit, rakennustarvikkeet ja huonekalut.

– Puutumme näihin tapauksiin tilanteen mukaan. Jäteongelma koskee kuitenkin vain tiettyjä asema-alueita, ei kaikkia, Leijala sanoo.

Haarajoella D-asemalle hylätyistä ajoneuvoista Neste tekee siirtopyynnön Mäntsälän kunnalle, joka huolehtii asian eteenpäin.

– Muut jätteet Neste joutuu valitettavasti siivoamaan omalla kustannuksella, Hanna Leijala kertoo.

Destialle aiheutui ongelmajätekontista 10 000 euron lasku. Destia

Haarajoelle jätetty vene otetaan Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueelle sekalaisen jätteen hinnalla. Tuhatkiloisen veneen vastaanotto maksaa noin 370 euroa.

– Luontoon jätetään usein huonekaluja sekä sähkö- ja elektroniikkaromulaitteita. Hylättyjä sohvia näkyy harmillisen usein tienpientareella, vaikka niiden vieminen jätteidenkäsittelyalueelle maksaa vain 10–20 euroa, ympäristökouluttaja Minna Sawkins kertoo.

– Hylättyjen jätteiden siivouskulut ja vastaanottokustannukset jäävät harmillisesti kunnan tai maanomistajan maksettavaksi, hän huomauttaa.

Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla vastaanotetaan maksutta muun muassa lyijyakut, metalliromut ja romuajoneuvot. Ensi vuonna ilmaiseksi otettavien jätejakeiden määrä kasvaa.

Lisääntynyt jäteongelma on tuttu myös Destiassa.

Suojaisille levähdysalueille ja tienvarsille jätetään kaikkea mahdollista kodinkoneista puutarha- ja siivousjätteeseen.

Erikoisin tapaus on vuoden takaa Hyvinkään lentokentän vieressä olevalta levähdysalueelta.

– Sieltä löytyi vaihtolavakontti, joka oli täynnä ongelmajätteitä. Destialle aiheutui 10 000 euron kulut, kun toimitimme kuorman ongelmajätekäsittelyyn, työpäällikkö Jari Rosenqvist kertoo.

Keski-Uudellamaalla jätteitä hylätään teiden varsilla varsinkin Rusutjärven ympärillä ja liittymissä sekä pysäköinti- ja levähdysalueilla. Laittomien kaatopaikkojen siivoaminen maksaa Keski-Uudellamaalla Destialle vuosittain noin 50 000 euroa.

– Joskus saamme tekijät kiinni silminnäkijähavaintojen perusteella tai siivousjätteiden seasta löytyvillä nimi- ja osoitetiedoilla, Rosenqvist kertoo.

Häntä ihmetyttää ihmisten vastuuttomuus.

– Jätepisteitä ja kierrätyskeräyskohteita on kaikkien ulottuvilla. Siitä huolimatta ätteitä jätetään maastoon ja yhteiskunnan maksettavaksi, Rosenqvist moittii.

Hyvinkään kaupungille tulee vuosittain kymmeniä ilmoituksia luvattomista kaatopaikoista – yksi ongelma-alueista on lentokentän seutu

Fakta

Ilmoita laittomasta kaatopaikasta

Roskaaja on velvoitettu siivoamaan jälkensä. Jos tekijää ei tiedetä, lankeaa siivoamisvelvollisuus lain mukaan maanomistajalle.

Ympäristönsuojeluviranomaiselle voi tehdä ilmoituksen havaitsemastaan ympäristöhaitasta tai roskaantumisesta.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla voi tehdä karttaan merkinnän havaituista jätteistä.

Ilmoituksentekijään otetaan yhteyttä vain tarvittaessa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut