Ikävät syöksypommittajat vaanivat nyt katoilla – onneksi ongelma korjaantuu pian itsestään

Vesistöjä suosivan kalatiiran pesiminen katolla on hieman harvinaisempaa. Tämä yksilö oli passissa Vanhan Porvoontien ja Keskuskadun kulmassa. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Moni on viime päivinä joutunut mahdollisesti linnun hyökkäyksen kohteeksi K-Säästökulman tai Färjärinraitin läheisyydessä. Valppaana kannattaa olla vielä muutaman viikon, sillä kiinteistöjen katoilla pesivät linnut puolustavat nyt poikasiaan.

Syyllinen hyökkäyksiin on joko kalalokki, naurulokki tai kalatiira, joiden pesiä on nyt keskustan kiinteistöjen katoilla. Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että sisämaassa pesiminen talojen katoilla on ollut kala- ja naurulokeilla yleistä jo muutaman vuosikymmenen. Naurulokkien yhdyskunnan voivat olla joskus myös hyvinkin runsaslukuisia.

Kalatiiran pesintä alueella on taas vesistöjä suosivalle linnulle harvinaisempaa.

Aggressiivinen käytös johtuu poikasten suojelemisesta:

– Poikasilla kestää noin kuukauden, ennen kuin ne ovat lentokykyisiä ja aivan ensimmäiset päivät ne ovat aivan pesän lähellä.

– Jos lähellä on vesistöjä, niin pesästä siirtyminen tapahtuu nopeammin, mutta alueilla, joissa ei ole vesistöä aivan lähellä, on linnut pesän lähellä niin kauan, kunnes poikaset ovat täysin lentokykyisiä, Södersved valaisee asiaa.

Aggressiivinen käytös vaihtelee kuitenkin yksilöittäin. Aivan kaikki linnut eivät katolta syöksy ihmisten niskaan.

Hitchcockmaisissa tunnelmissa ei tarvitse onneksi elellä kauan, sillä hyökkäävä käytös laantuu onneksi nopeasti ja kestää enintään kuukauden, usein huomattavasti lyhyemmän ajan. Heti kun poikaset ovat lentokykyisiä, niin ne ovat jo omillaan. Asialle ei voi nyt tehdä mitään ja paras keino onkin vain mennä alta pois.

Södersvedin mukaan lintujen syöksy voi luonnollisestikin tuntua pelottavalta, mutta etenkään kalalokki ei ole tietävästi koskaan yrittänyt jaloillaan osua ihmiseen.

– Lintuja ei saa häätää, sillä linnut on pesimäaikana rauhoitettu. Jos linnut ovat ongelmaksi, niin ennen pesintää tulisi tehdä rakenteellisia muutoksia joilla pesintää estettäisiin, mutta kun pesintä on alkanut, niin lintujen kanssa pitää vain elää.

Kommentoi

Palvelut