Laittaisitko saunasi vuokralle? – Iisa ja Jussi Mikkonen ovat saunoneet yli sadassa saunassa ja antavat omansa vieraiden käyttöön

Iisa ja Jussi Mikkosen punaisen pihasaunan idylli on kuin suoraan kotimaisesta elokuvasta. Hirsisaunan pehmeiden löylyjen lomassa voi vilvoitella terassille upotetussa paljussa.

Mikkoset antavat saunakokemuksien kerääjille tilaisuuden löylytellä heidän hirsisaunassaan Nummisten kylässä Mäntsälässä

He perustivat korona-ajan keskellä Saunaja-perheyrityksen, joka välittää verkossa vuokrattavia saunoja.

– Etsimme internetistä vuokrasaunaa ja totesimme, että yksityiskäyttöön vuokrattavat saunat ovat valtaosin liian isoja ja kalliita tarpeisiimme. Samoihin aikoihin harkitsimme oman saunamme vuokraamista muille. Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, päätimme perustaa sen itse, he kertovat.

Uuden verkkopalvelun toiminta on alkumetreillä. Mikkoset markkinoivat parhaillaan luomaansa sivustoa ja keräävät tietoja vuokrattavista saunoista.

Talvella löylyä heitetään lumilinnassa.

Sivustolla yksityiset saunan omistajat voivat ilmoittaa saunansa vuokralle. Palvelu toimii tuntivuokrausperiaatteella. Saunavuoro maksetaan varauksen yhteydessä.

– Palvelun tavoitteena on tarjota edullisia saunaelämyksiä kaikille kaikkialla Suomessa, Iisa Mikkonen kertoo.

Useimmat piha- ja rantasaunat ovat suurimman osan ajasta tyhjillään. Saunaa vuokraamalla voi ansaita rahaa ja saada saunan hyötykäyttöön.

– Vuokrattavilla saunoilla ei ole muita kriteereitä kuin hyvät löylyt. Palveluun voi ilmoittaa vuokralle rantasaunan, telttasaunan, kärrysaunan, savusaunan tai saunalautan, Jussi Mikkonen mainitsee esimerkkeinä.

– Saat itse määrittää päivämäärät ja kellonajat, jolloin saunaasi voi vuokrata. Saat myös itse määrittää saunasi tuntihinnan. Veloitamme saunan vuokratuloista 30 prosentin suuruisen välityspalkkion. Saunan vuokrauksesta saatu tulo verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan.

Lisäpalveluna voi ilmoittaa vuokralle myös saunan yhteydessä olevan paljun tai poreammeen. Saunan lämmittää saunan vuokraaja, eli saunan käyttäjä pääsee suoraan löylyihin.

Ajan ilmiöitä on jakamistalous, johon liittyy kulkuneuvojen ja työkalujen yhteiskäyttö.

– Uskomme, että myös Suomen 3,2 miljoonalla saunalla on kysyntää tällä saralla, pariskunta miettii.

Iisa Mikkonen toivoo, että sivustolle ilmoittautuu myös pyörätuolilla saavutettavia saunoja. Esteettömyyteen liittyy sekin, että kiukaan löylyt ohjataan alaspäin kohti pyörätuolin käyttäjää.

Iisa ja Jussi Mikkonen ovat saunoneen yli sadassa eri saunassa ympäri Suomea.

Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista sijoittuu Hetta-Pallas -vaelluksen autiotuvan saunaan ja virkistävään uintiin pitkän vaelluksen jälkeen.

– Hyvät löylyt on myös Kuusijärven saunassa, joka on korona-aikana ollut osin suljettuna. Normaalisti sinne on pitkä jono samoin kuin moniin muihinkin yleisiin saunoihin, he kertovat.

Myös ulkomaanmatkoilla he hakeutuvat saunoihin.

– Olimme häämatkalla Albaniassa, jossa hotellin sauna oli positiivinen yllätys. Se muistutti suomalaista saunaa.

Sauna-alan yrittäjät pulppuavat ideoita tulevaisuuden suhteen. Suunnitelmissa on järjestää talvipakkasilla Nummisissa pop up -saunatapahtuma, jossa löylyä heitettäisiin jää- tai lumilinnasaunassa.

– Tunnelmalliset roihut ja kausivalot lisäävät tunnelmaa, he sanovat.

Lisätietoja: www.saunaja.fi

Fakta

Pienhiukkaset kuriin

Unesco hyväksyi joulukuussa saunomisen ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensimmäisenä Suomesta.

Suomessa noin 3,2 miljoonaa saunaa.

Uhka perinteen säilymiselle liittyy saunomisen ympäristövaikutuksiin.

Puu- tai sähkösaunan lämmittäminen vie energiaa, ja puun palaessa syntyy ilmakehälle haitallisia pienhiukkasia.

Käytä lämmittämisessä kuivia puita.

Maitotölkit ja muut roskat eivät kuulu saunanpesään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut