Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahankoskella voi ihailla miljöötä ja taidetta – esillä myös mäntsäläläisten teoksia

Pornaisten kuvataiteilijoiden Partin kesänäyttely Lahankosken vanhassa myllyssä tarjoaa katsojalle paitsi välähdyksen harrastajataiteesta, myös arvokkaan ympäristön Lahan kartanon entiseen myllyyn ympäristöineen. Näyttely itsessään on myllyn saneeratuissa tiloissa.

Kun pyydän näyttelyssä oppaana toimivaa Marja Klaavoa esittelemään hänelle vaikuttavimman teoksen, hän ensiksi empii olevansa esteellinen, koska hänellä on näyttelyssä useita töitä.

Pohdinnan jälkeen hän johdattaa järvenpääläisen taiteilijan Sinikka Ustinov-Jonesin akryylityön Tanssija luokse.

– Minua viehättää tässä erityisesti se, että akryylitekniikkaa on käytetty tosi taitavasti. Värit ovat sopusuhtaisia ja asetelma tanssin kepeä. Klaavon mukaan Tanssijan edessä kannattaa viivähtää hetken, jotta kokonaisuus hahmottuu.

Näyttely on monipuolinen kokoelma eri tekniikoita ja materiaaleja öljyväreistä akvarelleihin, hiilestä liituun ja kaikkea myös sekatekniikalla.

Anti ei myyntinäyttelyssä jää ainoastaan tauluihin, vaan myllystä löytää myös keramiikkaa, koriste-esineitä ja tekstiilejä lapasista seinätauluihin.

Näytteilleasettajia on 10. Osa on tuttuja mäntsäläläisiä, kuten Annamaija Vakkuri ja Outi Turtiainen.

Vakkurin kauris Mitä ihmettä ponnahtaa myllyn seinältä. Kauriin ilme on juuri sitä, mitä nimi kuvaa. Eläimen katse on jäänyt mieleeni jo aiemmasta näyttelystä. Vakkurin tekstiileissä, kuten lapasissa ja sukissa on tyyliä.

Turtiaisen akvarellit Kevätyö, Maaginen matka ja Iltahämärä kuvaavat tekijän suhdetta luontoon. Maagisessa matkassa tunnelma on saatu aikaan synkillä meren väreillä ja liikkeellä. Kevätyön taivas on kepeä.

Vieraan kannattaa katsoa myös myllyn vanhoja hirsiä tai käydä vaikkapa alakerrassa tutustumassa myllyn historiaan. Siellä voi silmään osua näkymä myllyn vanhoista rattaista.

Jos viitsii mennä istumaan kosken puolella olevalle terassille, voi nähdä myllyn järkälemäiset kivet, punamultaiset seinät ja niin kauniin valkoiset ikkunakarmit. Kosken jytinä täyttää tajunnan, alhaalla vesivoimalaitos tuottaa sähköä noin sadalle omakotitalolle.

Pornaisten kuvataiteilijoiden Partin kesänäyttely Lahankosken vanhassa myllyssä 30.6.–31.7., avoinna ke-su klo 12-16., Meijerintie 55, Pornainen.