Mäntsälän nuorissa on työintoa – "meillä on hienosti hoidettu yrittäjyyskasvatusta kouluissa"

Kesätyöt: Ilman kesätyöpaikkaa jääneet nuoret jatkoivat aktiivisesti töiden hakua somessa – osa perusti oman yrityksen

Kesätöitä oli tänä vuonna tarjolla selvästi enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta siltikään kaikille työhaluisille nuorille ei löytynyt työpaikkaa.

Moni vailla kesätöitä jäänyt nuori työllistikin itsensä yritystoiminnalla tai kesätyösetelillä.

Mäntsäläläinen 14-vuotias Hannes Pasula ei antanut nuoren iän estää hänen haluaan työllistyä. Ilman kesätöitä jäänyt reipas yläasteelainen perusti isänsä avustuksella sähköpyöriä vuokraavan yrityksen nimeltä Family Ride:

– Kysyin myös sähköpyörävuokraamosta töitä ja ei ollut, niin sitten pistettiin isän kanssa pystyyn tällainen, Pasula kertoo.

Kyseessä on Pasulan ensimmäinen kesätyö, mutta innostus työntekoon ja yrittämiseen alkoi jo 11-vuotiaana, kun hän kolasi talvella naapureiden pihoja. Nyt perustetun oman yrityksen kuviot ovat selvät:

– Minä vuokraan näitä sähköpyöriä lapsille, nuorille ja aikuisille ja ideana on saada perheet yhdessä liikkumaan, kun tämä sähköpyöräily on hauskaa.

– Sitten järjestän lapsille retkiä, esimerkiksi usein on käyty Jurvalan maastossa, jossa ajellaan neljän lapsen kanssa ja käydään metsässä pyöräilemässä ja siinä sitten opetan samalla pieniä niksejä.

Yritys on nyt pyörinyt koulujen kesälomasta lähtien eikä töitä ole onneksi ollut liikaa, mutta sopivasti. Myös vapaa-ajalle on jäänyt riittävästi aikaa:

– Ei ole kiinteitä työaikoja, ja sitten kun tulee soittoa niin tehdään. On riittänyt aikaa omille asioille, ja aina ehtii puhelimeen kyllä vastata.

Nuoria yrittäjiä, kuten myös Pasulan on voinut bongata paikallisen K-Marketin pihassa, jossa 9–15-vuotiaat lapset ja nuoret ovat voineet myydä omia tuotteitaan pop-up-henkisesti. Tori on auki keskiviikosta lauantaihin koko kesälomakauden ajan ja kojun sai vuokrata 12 päivän ajaksi.

Pop-up-tori on ollut menestys ja varauksia myyntikojuihin on tullut varauskalenterin kautta mukavasti. Myös nuori yrittäjä Pasula sai kesätorin kautta hyvin tilauksia pyörilleen.

Pyörävuokraamon esittelyn lisäksi myyntikojuissa on myyty ainakin Neela Hamedin itse suunnittelemia ja brändäämiä koruja, maalattu kenkiä uuteen uskoon ja myyty kotitekoisia leivonnaisia.

Myyntikojun vuokraus edellytti jokaiselta liiketoimintasuunnitelmaa, mutta se voitiin tehdä yhdessä kauppian kanssa. Kauppias Suvi Pirkola onkin seurannut ilolla nuorten yrittäjähenkeä:

– Se kertoo siitä, että meillä on hienosti hoidettu yrittäjyyskasvatusta kouluissa.

Yrittäjähenkisyyttä on voinut myös havaita sosiaalisen median puolella. Useampi ilman kesätöitä jäänyt nuori on tarjonnut apua esimerkiksi lasten tai lemmikkien hoidossa, nurmikonleikkuussa, marjojen poiminnassa ja muissakin pienissä pihatöissä.

Nuoret ovat myös viihtyneet kesätyösuhteissaan. Kunnan työllisyyskoordinaattori Tiina Hastin tietoon ei ole tullut, että kukaan työllistyneistä ei olisi jättänyt työtään kesken.

Aktiivisia nuoria on myös tuettu työnhaussa. Kunta jakoi aiemmin suunnitellun 50 kesätyösetelin sijasta kasvaneen kysynnän vuoksi 30 seteliä enemmän.

– Kesätyötä kesätyösetelillä tarjoavia yrityksiä on tänä vuonna 49, ja uusia kesätöitä tarjoavia yrityksiä tuli mukaan kiitettävästi. Ensi vuonna on suunnitelmissa ottaa käyttöön myös nuori yrittäjä - kesätyöseteli, jonka turvin pystyttäisiin tukemaan nuorten kesätyöyrittäjyyttä, Hast kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut