Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viljelijät toteuttavat hyvin maatalouden ympäristötoimia Mäntsälän Kilpijärven ja Isojärven valuma-alueilla

Mäntsälän Kilpijärven ja Isojärven valuma-alueen viljelijät huomioivat hyvin ympäristötoimia ruoantuotannossaan, ilmenee Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Keski-Uudenmaan maaseutuhallintopalvelun teettämässä viljelijäkyselyssä. Kyselyyn vastasi 88 prosenttia Kilpijärven ja 90prosenttia Isojärven valuma-alueen viljelijöistä. Talviaikainen kasvipeitteisyys oli kaikkein yleisin ympäristötoimi vähentämään maa-aineksen pääsyä vesistöön. Kysely toteutettiin osana Isojärven ja Kilpijärven kunnostuksen suunnittelua.

Mäntsälän Kilpijärven ja Isojärven kunnostukseen liittyen järvien valuma-alueen viljelijöille tehtiin puhelimitse kysely maatalouden ympäristötoimien toteuttamisesta. Kyselyyn vastasi 90 prosenttia Isojärven ja 88 prosenttia Kilpijärven valuma-alueen viljelijöistä.

– Selvästi yleisin toimenpide oli talviaikainen kasvipeitteisyys, siinä pellonpinta on kasvipeitteinen koko talvikauden yli, sanoo ympäristösuunnittelija Janne Heikkinen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Yli 90 prosenttia pelloilta tulevasta kiintoaine- ja ravinnekuormituksesta tulee kasvukauden ulkopuolella.

– Huuhtoutuva kiintoaines ja ravinteet aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä ja samentumista. Kasvipeitteisyys suojaa hyvin tulvaherkkien peltojen maanpintaa, toteaa Heikkinen.

Osa viljelijöistä suunnitteli jatkossa toteuttavansa enemmän erilaisia ympäristötoimenpiteitä muun muassa talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisäämistä, nurmen viljelyä sekä suojavyöhykkeiden perustamista.

– Maatalouspolitiikka osin innostaa viljelijöitä toteuttamaan ympäristötoimenpiteitä, mutta osin vaikeuttaa toimien käytännön toteutusta tilan toiminnan kokonaisuutta suunniteltaessa, sanoo kyselyn toteuttanut agrologiopiskelija Niklas Brisk.

Kyselyn yhtenä tarkoituksena oli saada tietoa kunnostettavista kohteista järvien valuma-alueilta. Kunnostuksilla saadaan parannettua niin järvien tilaa kuin alueen maataloustuotantoa

– Nämä ovat parhaita win-win -tilanteita, joista hyötyvät mahdollisimman monet. Kyselyn kautta saimmekin tietää monta tulvaherkkää aluetta, joiden kunnostusta suunnitellaan jatkossa tarkemmin, iloitsee Heikkinen.

– Kyselyssä tuli ilmi myös mm. viljelijöiden halu panostaa omaan toimintaan ja sitä kautta ympäristönsuojeluun. Alueen viljelijöillä on halu tuottaa elintarvikkeita ympäristöystävällisesti, sanoo Brisk.

Kyselyllä kartoitettiin muun muassa viljelijöiden toteuttamia ympäristötoimia, ojiston kunnostustarpeita ja ajatuksia järvikunnostuksesta. Saatuja vastauksia käytetään pohjana, kun suunnitellaan kesän aikana tarkemmin valuma-aluekunnostuksia Isojärven ja Kilpijärven tilan parantamiseksi. Kunnostukseen ollaan hakemassa rahoitusta ensi vuodesta alkaen.