Mitä lukisit seuraavaksi? Kirjaston vinkeistä lukemista tiedonjanoisille ja tarinaan uppoutuville

Tässä Mäntsälän kirjaston lukuvinkit heinäkuulle.

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie. Otava

Kirjavinkkejä Kirkes-kirjastojen kokoelmista, vinkkajat tällä kertaa Mäntsälän kirjastosta.

Kaunokirjallisuus

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie. Suom. Markku Päkkilä (Otava, 2021). Orjatyttö Cora on elänyt koko elämänsä puuvillaplantaasilla Georgiassa. Kun julma isäntä vaihtuu vieläkin julmempaan, ja Cora kuulee uudelta orjalta maanalaisesta rautatiestä, hän päättää paeta. Matka kohti pohjoista alkaa, mutta kintereillä ovat orjanmetsästäjät. Siintääkö lopulta vapaus? Pulizer-palkitun kirjailijan hieno mutta raadollinen ja julma kuvaus orjien asemasta 1800-luvun Amerikassa.

Tracy Chevalier: Uusi poika. Suom. Natasha Vilokkinen (Johnny Kniga, 2021). Osei, ghanalaisen diplomaatin poika, aloittaa uudessa koulussa. Hän on ensimmäinen musta valkoisten joukossa ja erottuu myös hyvän käytöksensä vuoksi. Osei ystävystyy koulun suosituimman tytön, Deen kanssa. Kun hän vielä onnistuu pallopelissä, tämä on liikaa koulun kingille ja koulukiusaajalle. Mustasukkaisuus ja kateus saavat aikaan paljon pahaa. Moderni tulkinta Shakespearen Othellosta.

Tietokirjallisuus

Ville Eloranta ja Lotta Jalava: Sana sanasta: suomen kielen jäljillä (Tammi, 2021). Tiesitkö että Keijo on luultavasti suomennos ruotsin Alf-nimestä ja tarkoittaa keijua? Tai että Hausjärven Haus-etuliite tulee majavan rauhaspusseista saatavasta aineesta, joka on ollut keskiajalla arvokasta kauppatavaraa? Yleistajuinen ja viihdyttävä katsaus kielemme historiaan.

Ville-Juhani Sutinen: Arktis: likaista lunta (Like, 2021). Kirjailija matkustaa arktisilla alueilla, tapaa paikallisia ja pohtii epäsuhtaa myyttisen, puhtaan pohjolan ja paikan päällä odottavan todellisuuden välillä. Tekstiä täydentävät kuvat kaivoksista, tehtaista ja rannoille lahoavista kalastusveneistä. Nojatuolimatkailuun, kun helle alkaa kyllästyttää.

Jukka Laajarinne: Tiloissa: esseitä (Atena, 2016). Ihmisen suhdetta paikkaan, tilaan ja ympäristöön tutkaillaan tässäkin teoksessa. Esseiden miljööt liikkuvat Muumitalosta Saksan Alpeille, Lahden Liipolasta Lovecraftin novelleihin ja sivupoluilta mielentiloihin. Oletko jossain paikassa, vai onko paikka ennemminkin sinussa?

Lapsille ja nuorille

Laura Cowan: Mitä tapahtuu yöaikaan? Kuv. Bonnie Pang, suom. Tuuli-Maria Rauta (Lasten keskus, 2019).Kuvakirja niille, joita yö kiinnostaa sekä myös niille, joita yö pelottaa. Yöllä luonnossa, pihoilla ja taloissa tapahtuu monia kiintoisia asioita, joista tämän kirjan tenhoava kuvitus ja pienet tarinat kertovat. Sävyt ovat yöntummia ja kiehtovia. Sopii erityisen hyvin yksityiskohdista pitävien sylilukuhetkiin.

Jørn Lier Horst: Operaatio Myrskypilvi. Suom. Sanna Manninen (Otava, 2018). Helppolukuisen Etsiväkaksikko-sarjan ensimmäinen osa lukemisen alkuun jo päässeille. Virtakylässäkin on kesä, aurinko paistaa kuumasti mutta etsiväkaksikko Tilda ja Oliver sekä heidän toimelias koiransa Otto ovat kyllästyneet loikoilemaan kirsikkapuun katveessa. Heidän aina valmiit hoksottimensa saavat pian töitä, kun Oliver huomaa että kylästähän puuttuu jotakin olennaista, siellä aina ollutta. Leipomon tuoreen leivän tuoksu. Leipomossahan on käynyt varkaita!

Ohlsson, Kristina: Zombikuume. Suom. Pekka Marjamäki (WSOY, 2020). Kuuman kesän hiostava raukeus saa koko Eldsalan kylän melkein tolaltaan. Kaikkialla pörräävät ampiaisetkin tuntuvat törmäilevän mihin sattuu. Herbert ja hänen ystävänsä Sally pelkäävät jotakin outoa olevan tekeillä, kun kyläläisiä alkaa sairastua inhottavaan kuumetautiin, joka saa sairastuneet tekemään hallitsemattomasti täysin käsittämättömiä asioita. Kauhuväritteisen jännityssarjan koukuttava aloitus jo hyvin lukeville.

Koiranen, Mikko: Nauhoitettava ennen käyttöä (Myllylahti, 2019). Nuoren miehen aikamatka vuoteen 2002, aikaan kun hän itse sai alkunsa. 16-vuotias Miro ei tiedä isästään yhtään mitään. Äiti ei suostu kertomaan, joten totta kai Miro tarttuu tilaisuuteen matkustaa ajassa omille alkulähteilleen. Miro löytää menneisyydestä totuuksia, mutta myös asioita, joita ei olisi voinut ollenkaan odottaa. Absurdiudessaan hauska tarina, jossa on paljon oululaista paikallisväriä. Myös e-äänikirjana Ellibsissä.

Svensk, Tiina: Ensimmäinen ero (Basam books, 2020). ”Kukaan ei kertonut minulle, mistä kaikesta erotessa täytyy luopua”. Ensimmäinen ero on nuoren elämässä monitahoinen ja mullistava asia, sen muistaa jokainen sen itse kokenut. Tämä kirja käy keskustelua isoa käännekohtaa läpikäyvän nuoren kanssa, neuvoo ja auttaa. Opettaa jopa vihaamaan viisaammin. Suorapuheista kirjaa varten on haastateltu lukuisia eturivin asiantuntijoita.

Kommentoi

Palvelut