Villikorttipaikalta mukaan Tokioon – "olin pyörtyä onnesta"

Tokion paralympialaisiin villillä kortilla lähtevä sälinkääläinen Pia Reitti näyttää pieneltä suurikokoisen kilparatsunsa Sepon vierellä. Ratsukolla on läheiset välit ja Reitti uskoo hevosensa näyttävyyden olevan kilpailuvaltti arvokisoissa. Ison hevosen hallitsemiseen Reitti tarvitsee erikoisohjia ja rautaisia hermoja. katriina raanto

Katriina Raanto

Toinen mäntsäläläinen Tokioon lähtijä on pararatsastaja Pia Reitti 12-vuotiaalla ratsullaan Supremo, ”Seppo”. Hän on noussut kolmessa vuodessa maamme pararatsastuksen kärkeen ja debytoinut jo PM-, EM- ja MM-kilpailuissa.

Reitille ja Supremolle myönnettiin ratsukon näyttöjen perusteella Tokioon kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n villi kortti.

– Olin pyörtyä onnesta, kun tieto villistä kortista tuli! hihkuu Reitti.

– Mutta iloa oli pakko yrittää hieman hillitä, kunnes Suomen Ratsastajaliitto julkaisee asian. Keväällä 2020 kun ei vielä tiedetty, pidetäänkö paralympialaisia koronan takia tai mihin siirtyvät, jos siirtyvät.

Reitti sairastaa selkärankareumaa ja kilpailee ryhmässä 4, jossa on mukana kaikki askellajit. Hän ratsastaa pääasiassa kevyessä ravissa ja käyttää käsien voimattomuuden takia erikoisohjia.

Kilpailutoimintaa haitannut korona sekä tänä keväänä Euroopassa levinnyt hevosten herpesvirus EHV ovat pitäneet Reitin visusti kotimaassa.

Toukokuussa hän kävi pikaisesti Saksassa uusimassa oman kansainvälisen paraluokituksensa. Seppo jäi kotitalliin odottamaan.

Tauosta huolimatta sälinkääläinen maitotilallinen on treenannut aktiivisesti hevostaan ja pyrkinyt pitämään sen huippukunnossa Tokiota silmällä pitäen.

Perutut kisat ovat muuttaneet aikatauluja ja kaikki odottelu tekee välillä tiukkaa. Tokion olympialaisiin kohdistuva epävarmuus ei kuitenkaan vielä huoleta.

– Niin kauan harjoitellaan ja edetään normaalisti, kunnes muuta ilmoitetaan, toteaa Reitti, joka valmistautuu tällä hetkellä kesä-heinäkuun taitteessa Ypäjällä pidettäviin PM-kisoihin.

Tokion paralympialaisten lähestyessä elokuun lopussa on treenitahti luonnollisesti tiivistynyt. Valmistelut ovat kovassa vauhdissa ja Seppo on saanut ensimmäisen rokotuksen Tokiosta annettujen aikataulujen ja ohjeiden mukaan.

Edessä on rehujen ja varusteiden tarkka punnitus ja pakkaaminen. Hevosista otetaan verikokeita piilevien ja tarttuvien tautien varalta ja niiden liikkumisen seuranta alkaa niin koti- kuin ulkomailla (60 days movement records).

Elokuun alussa hevoset kuljetetaan Eurooppaan, jossa ne ovat viikon karanteenissa. Karanteeniviikolla treenataan aktiivisesti ja 19.8. hevoset lennätetään Belgiasta Tokioon.

– Minä lennän Tokioon sitten perästä. Kaikki on tarkkaan aikataulutettua, ruksit ja leimat pitää löytyä papereista. Nyt ollaan syystäkin hyvin tarkkana kaikkien testien suhteen, kertoo Reitti.

Kommentoi

Palvelut