Luottamuspaikkaneuvottelut ilman vaaliliittoja Pienryhmillä tänään kokous omista paikoistaan

Mäntsälän puolueet eivät tee teknisiä vaaliliittoja kunnan luottamuspaikkaneuvotteluihin. Tämä selvisi ryhmien kokoontumisessa tiistai-iltana.

Tieto helpottaa neuvotteluita, sillä nyt ryhmien ei tarvitse asemoida itseään uudestaan vaaliliittojen vuoksi.

Pienryhmät hyväksyivät neuvottelujen vetäjä Tapio Havulan (kesk) ja muiden suurten valtuustoryhmien neuvottelijoiden tekemän esityksen, jonka mukaan ne saavat yhden luottamuspaikan kunnan isoihin, yhdeksänjäsenisiin lautakuntiin lukuun ottamatta kuntakehityslautakuntaa.

Valtuustopaikkojen painoarvolla mitattuna pienryhmät eivät olisi saaneet niihin paikkoja paitsi yhteisellä vaaliliitolla, ja silloinkin yhden lautakuntaa kohden. Paikat olisi pitänyt jakaa pienryhmien kesken niin kuin nyt sovitussa mallissakin.

Keskusta luopui isojen lautakuntien kolmansista paikoistaan. Vastineeksi puolue saa muita luottamuspaikkoja. Sellainen on esimerkiksi kuntayhtiö Nivoksen hallituksen puheenjohtajan paikka. Nivoksen hallituksen kuudesta luottamuspaikasta keskusta saa kaksi, kokoomus kaksi, sosiaalidemokraatit yhden ja perussuomalaiset yhden.

Luottamuspaikkojen kärkikaksikko on kunnanhallituksen puheenjohtajuus ja kunnanvaltuuston puheenjohtajuus. Kunnanhallitus on kunnan poliittisen valmistelun tärkein elin.

Kunnanhallituksen paikkajako menee ilmeisesti näin: keskusta, kokoomus, sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset kukin kaksi paikkaa, vihreille yksi paikka.

Hallituksen puheenjohtajaksi tulee keskustalainen. Keskustan Tapio Havula on ollut kunnanhallituksen puheenjohtaja vuoden 2015 alusta. Kunnanhallituksen varapuheenjohtajaksi on nousemassa perussuomalainen.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajuus on menossa kakkoseksi nousseelle kokoomukselle. Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja lienee sosiaalidemokraatti.

Valtuustoon saattaa tulla kolme varapuheenjohtajuutta, jotta kaikki isot ryhmät saavat puheenjohtajuuden.

Lautakunnista tärkeimpänä pidetään yleensä kuntakehityslautakuntaa, joka vastaa kaavoituksesta. Sinne pienryhmät eivät ole pääsemässä, vaan keskusta on pitämässä kolme paikkaansa. Muut isot ryhmät ovat saamassa sieltä kaksi paikkaa. Lautakunnan puheenjohtajuus on menossa keskustalle.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajuus on menossa kokoomukselle. Lautakunnan puheenjohtaja on nyt kokoomuksen Hannu Heikkilä, mutta hän ei ollut ehdokkaana, joten puheenjohtaja vaihtuu.

Teknisen ja elinvoimalautakunnan puheenjohtajuus on puolestaan menossa sosiaalidemokraateille. Nimihirviön takana on entinen tekninen lautakunta, jonka työsarkaa muutettiin uuden hallintosäännön yhteydessä. Lautakunnalle kuuluvat teknisen puolen asioiden lisäksi työllisyys-, elinkeino- ja kotouttamisasiat.

Teknistä lautakuntaa johtaa nyt Timo Leino. Hän on sosiaalidemokraattien neuvottelija meneillään olevissa luottamusneuvotteluissa.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajaksi on tulossa perussuomalainen. Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja on päättyvällä valtuustokaudella ollut keskustan Anton Hägglund. Hägglund jäi vaaleissa varasijalle.

Pienryhmien tärkeimmät jäsenyydet menevät todennäköisesti seuraavasti: kunnanhallituksen jäsenyys vihreille, tekninen lautakunta Mäntsälän puolesta -ryhmälle, sivistyslautakunta vasemmistoliitolle sekä hyvinvointi- ja terveyslautakunta kristillisdemokraateille.

Pienryhmät pitävät yhteisen kokouksen torstaina luottamuspaikkajaosta. Kaikki ryhmät kokoontuvat yhteisiin neuvotteluihin torstaina 15. heinäkuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut