Puolueilla on tänään illalla tapaaminen, jossa käydään läpi Mäntsälän luottamuspaikkaneuvottelujen asetelmia Mäntsälän poliitikoille on tulossa kuuma kesä, sillä valmista pitäisi olla viikkoa aiemmin kuin monessa muussa kunnassa

Kesäloma jää lyhyeksi Mäntsälän poliitikoilla tänä vuonna. Kuntavaalit siirrettiin koronan takia huhtikuusta kesäkuuhun. Uusien valtuustojen kausi alkaa elokuun alussa.

Mäntsälässä uusi valtuusto pitää 9. elokuuta järjestäytymiskokouksen. Siihen mennessä pitää olla selvillä, millaisia paikkoja mikäkin puolue ja ryhmä saa kunnanhallitukseen, lautakuntiin ja muihin luottamuselimiin.

Lisäksi pitää sovitella kaikkien ryhmien kesken sukupuolikiintiöt mies- ja naisoletettujen välillä sekä valita ylikunnallisiin elimiin sopivat edustajat samoin perustein. Nimet pitää olla selvillä 9. elokuuta.

Monissa kunnissa valtuuston järjestäytymiskokous on hieman myöhemmin kuin Mäntsälässä, esimerkiksi 16. elokuuta. Viikko lisää neuvotteluaikaa on iso siivu, kun etsitään sopivia ja päteviä edustajia.

Mäntsälässä kokouspäivä on lyöty lukkoon, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula (kesk) kertoo.

– Uusi kunnanjohtaja Hannu Laurila aloittaa samana päivänä, Havula huomauttaa.

Uuden valtuuston järjestäytyminen samana päivänä kunnanjohtajan aloituksen kanssa antaa Mäntsälälle konkreettisen uuden aloittamisen päivän.

Keskusta on Mäntsälän suurin puolue ja se johtaa neuvotteluita. Havula on keskustalla neuvotteluiden vetäjä.

Hän kävi alustavat keskustelut kaikkien ryhmien kanssa ennen juhannusta. Tässä vaiheessa Havulalla on yksi keskeinen kysymys.

– Pyysin ryhmiä selvittämään, ovatko ne ryhtymässä teknisiin vaaliliittoihin, Havula kertoo.

Teknisillä vaaliliitoilla puolueet voivat yrittää kasvattaa saamiensa luottamuspaikkojen määrää, kun ryhmän painoarvo kasvaa. Toisaalta vaaliliitossa olevien on jaettava vaaliliitolla saavuttamansa paikat kumppaniensa kesken.

Mäntsälässä sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto olivat vaaliliitossa vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen. Viime vaaleissa keskenään yhtä monta valtuustopaikkaa saaneet ryhmät tekivät teknistä yhteistyötä ja jakoivat luottamuspaikkoja.

Tämän vuoden kuvio selviää tiistaina 29. kesäkuuta. Silloin ryhmät kokoontuvat ja tarkoitus on, että kaikki kertovat mahdolliset liittoumakuvionsa. Neuvotteluja käydään myös heinäkuussa.

Jos sellaisia tulee, kesästä tulee vielä kuumempi. Ryhmät joutuvat nimittäin miettimään asetelmansa uusiksi.

Pienryhmien luottamuspaikkojen määrä vähentyy radikaalisti. Tämän hetken valtuustossa pikkuryhmillä on 11 valtuutettua eli yli neljännes valtuustosta. Tulevassa valtuustossa pienryhmillä on vain viisi valtuutettua.

Havulan ehdotus

Kunnan keskeisistä luottamuspaikoista kunnanhallituksen puheenjohtajuus on menossa keskustalle ja valtuuston puheenjohtajuus kokoomukselle. Saattaa olla, että valtuuston isoista ryhmistä keskusta, sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset haluavat kaikki varapuheenjohtajuuden valtuustoon. Varapuheenjohtajilla on oikeus osallistua kunnanhallituksen kokouksiin.

Neuvotteluja vetävä Tapio Havula kertoo keskustan tehneen pienryhmille esityksen, jonka mukaan valtuuston neljä pienryhmää, vihreät, MäPu, vasemmistoliitto ja KD saisivat keskenään jaettavaksi yhdet paikat kolmeen yhdeksänjäseniseen lautakuntaan ja yhden paikan kunnanhallitukseen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut