Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vammaisneuvosto palkitsi Mikko Ratian – "Vapaaehtoistyön kautta olen saanut vaikuttaa niin monen ihmisen elämään positiivisesti"

Mäntsälän vammaisneuvosto valitsi Mikko A. Ratian vuoden 2020 parhaan palvelun tuottajaksi.

Valintaperusteet kuuluivat: ”omasta vammaisuudestaan huolimatta Mikko on innostava ja näyttää omalla esimerkillään, että pystyy vapaaehtoistyön kautta auttamaan muita ihmisiä. Mikolla on positiivinen asenne ja hän löytää huonoimmastakin asiasta aina hyvää”.

Koronarajoitusten vuoksi palkitseminen tapahtui 18.5. Mäntsälän kunnantalolla. Tilaisuudessa oli palkittavan lisäksi vammaisneuvoston puheenjohtaja Eija Liljavirta ja neuvoston jäsen Aija Lavikainen.

Mikko Ratia kuvaa omaa elämänpolkuaan:

”On todella kova paikka, kun ihminen kohtaa menetyksen, mitä et voi enää takaisin saada.

Olen itse kokenut todella traagisia menetyksiä. Liikunta, musiikki, piirtäminen tms. jäi, kun vammauduin loppuelämän ajaksi lokakuussa 1993 tapahtuneen auto-onnettomuuden takia.

Jäin henkiin, vaikka lähellä olikin. Sillä oli varmasti tarkoituksensa. Elonkorjuu muistutti nuorta ja kuolematonta miehenalkua siitä, kuinka voi käydä, kun tarpeeksi leikkii tulella.

Muutoksen vuodet 1993–1999 olivat hyvin rankkaa aikaa, enkä olisi selvinnyt tuosta ajasta ilman huolehtivaa perhettäni ja muutamia luottokavereita. Selvisin kuitenkin, kun päätin selviäväni.

Vaikka lähes kaikki rakkaat harrastukseni katosi tai muuttui vaikeammaksi toteuttaa aivoruhjevamman aiheuttaman oikean puolen halvaantumisen takia, löysin yhden asian tuottamaan elämääni sisältöä ja varsinkin tuottamaan sisältöä muille ihmisille.

Vapaaehtoistyö on ollut minulle sydäntä lähellä jo vuodesta 2007, kun palasimme juurille vaimoni ja 3-vuotiaan tyttäreni kanssa. Olen siitä lähtien tehnyt enemmän tai vähemmän vapaaehtoistyötä lähes päivittäin.

Koronavuosinakin olen yrittänyt tuottaa sisältöä lähinnä sosiaalisen median ja blogini kautta. Se ei ole vaan ollut kovinkaan helppoa nyt, kun elämässä on tapahtunut menneen vuoden osalta todella paljon.

Vaikka edelleen kärsin henkisesti sekä fyysisesti onnettomuudesta saamiani vammoja olen oppinut, ettei periksi anneta!

Tunnustan, että minulla on masennusjaksoja aika ajoin, jolloin kaikki tuntuu turhalta eikä mistään asiasta saa kiinni, eikä tuota sitä elämäniloa.

Mutta se muisto, etten luovuttanut noin 28 vuotta sitten on kirkkaana mielessä ja pitää minut pystyssä. Kaatuminen aikuisiän kalkkiviivoilla olisi aika koomista, kun on elänyt nuoruutensa muutosten kourissa.

Vapaaehtoistyön kautta olen saanut vaikuttaa niin monen ihmisen elämään positiivisesti. Sitä positiivisuutta tulen jatkamaan tulevaisuudessa vapaaehtoistyön tiimoilta.

Kiitän Mäntsälän Vammaisneuvostoa valinnasta vuoden 2020 parhaaksi palveluntuottajaksi.”