Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin alueella todettu jo yli 200 Venäjältä peräisin olevaa koronavirustartuntaa – "Tilanne on äärimmäisen huolestuttava"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on todettu jo yli 200 Venäjältä peräisin olevaa koronavirustartuntaa.

Hus tiedottaa, että sen kuntien asukkailla on todettu tänään maanantaina aamupäivään mennessä 202 tartuntaa Venäjältä palanneilla matkailijoilla. 496 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla 22. kesäkuuta jälkeen otetuista 3 192 näytteestä on todettu 99 koronavirustartuntaa. Lisäksi Venäjällä matkustaneilla on todettu tartuntoja muissa näytteenottopisteissä otetuista näytteistä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni näistä näytteistä on deltavarianttia.

Juhannuksen aikana Husin näytteenottopisteissä Uudellamaalla otettiin päivittäin 3 400-4 400 koronavirusnäytettä, mikä oli hieman vähemmän kuin edeltävinä viikonloppuina kesäkuussa.

Positiivisten näytteiden osuus 25.-26. kesäkuuta otetuista näytteistä oli yli kaksi prosenttia eli 2,3 ja 2,1 prosenttia. Muutoin kesäkuussa positiivisten näytteiden osuus on vaihdellut päivittäin 0,4–1,4 prosentin välillä.

Tänään maanantaina Husin sairaaloissa on koronavirustartunnan vuoksi hoidettavana 12 potilaista. Heistä yksi on tehohoidossa ja kahden tartunta liittyy Venäjän matkailuun.

– Tilanne on äärimmäisen huolestuttava ja edellyttää vastuullisuutta. Mikäli henkilö on saanut negatiivisen testituloksen Venäjällä tai rajalla otetusta näytteestä, tämä ei vielä tarkoita, että tartuntaa ei olisi. Kaikkien Venäjällä matkustaneiden käyneiden tulee käydä testissä, kun maahantulosta on kulunut vähintään 72 tuntia ja lisäksi aina, jos oireita on, sanoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Testissä käymisen lisäksi Venäjälle matkustaneiden tulee myös välttää kontakteja muihin ihmisiin ja välttää julkisia paikkoja.

– Kaikkien karanteeniin asetettujen tulee noudattaa karanteenimääräyksiä pilkuntarkasti ja käydä testissä karanteenin lopussa. Vaikka jalkapallon EM-kisat jatkuvat Pietarissa, toivon että kaikille on nyt selvää, että loput otteluista tulee katsoa Suomesta käsin, lisää Mäkijärvi.

Juhannuksen aikaan monella sosiaalisten kontaktien määrä kasvoi, osalla jopa erittäin suureksi.

– Vähäisimmistäkin koronavirustartunnan oireista tulee hakeutua testiin, muistuttaa Mäkijärvi.