Näytteitä otettu useilta rannoilta Järvenpäässä, Mäntsälässä, Tuusulassa ja Nurmijärvellä: Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu on hyvä

Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Anne Koski

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 16.–17. kesäkuuta uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit.

Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Sinilevää havaittiin yhdellä uimarannalla, Tuusulan Rusutjärven uimarannalla. Bakteeripitoisuudet olivat hyvin matalia.

Uimarantavesien lämpötilat vaihtelivat pääosin 18,0–22,2 asteen välillä. Lämpimintä vesi oli Tuusulassa Urheilupuiston uimarannalla, jonka veden lämpötilaksi mitattiin 22,2 astetta.

Viileintä vesi oli Mustijoen uimarannalla Nummisissa, Mäntsälässä, jossa veden lämpötilaksi mitattiin 18,0 astetta. Näytteet otettiin viime viikon keskiviikkona ja torstaina, jonka jälkeen Keski-Uudellamaalla on ollut helteistä. Nyt uimavesien lämpötilat ovat jo todennäköisesti korkeampia.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta löytyy uimarantojen pdf-muotoinen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä, jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Fakta

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta järviltä ja rannoilta:

Järvenpää: Tuusulan järvi, Tervanokan uimaranta.

Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet sekä Rusutjärvi, Hiekkarannankujan ranta.

Mäntsälä: Keravanjärvi (EU-ranta), Levanto Hunttijärvi, Saaren uimaranta (EU-ranta), Sääksjärven uimaranta, Hautjärvi Sahajärvi, Sahajärven virkistysalueen uimaranta, Sälinkää Kilpijärvi, Isojärven uimaranta Onkimaa.

Nurmijärvi: Sääksjärvi, Sääksjärven uimaranta ja Valkjärvi, Tiiran uimaranta.

Nyt polskimaan: Uimarantavedet hyvälaatuisia Keski-Uudellamaalla – sinilevääkään ei vielä löytynyt

Uimarantojen vedet Suomessa ovat korkeatasoisia, kehuu eurooppalainen raportti – direktiivi ei huomioi sinilevää

Älä niele vettä, kun olet uimassa – asiantuntija varoittaa siinä piilevästä riskistä

Kommentoi

Palvelut