11 täysin uutta valtuutettua Mäntsälään

Vaalit: Arolan koulun puolesta puhunut Katri Manninen haluaa avoimuutta

Katri Manninen ei aio yhden tempun poniksi. Vaikka Arolan koulun puolustaminen toi paljon julkisuutta, hän kertoo nyt olevansa hoitamassa koko kunnan asioita. Jesse Helminen

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän valtuustoon nousi muutama varsin profiloitunut uusi naisvaltuutettu.

Etukäteen eniten huomiota on herättänyt keskustan ääniharavaksi noussut Katri Manninen. Hän sai 277 ääntä.

Kaikkiaan valtuustoon nousi 17 uudeksi merkittyä valtuutettua. Heistä kuitenkin peräti kuusi on ollut valtuustossa aiemmin eli täysin uusia valtuutettuja on Mäntsälässä 11.

Kun keskusta oli Mäntsälän suurin puolue ja Manninen eniten ääniä saanut keskustalainen, Katri Manninen sai vaalien korkeimman vertausluvun ja valittiin ikään kuin ykkösenä valtuustoon.

Manninen profiloitui ennen kaikkea Arolan koulun puolustajana. Koulu päätettiin pitkän taistelun jälkeen lakkauttaa.

Manninen kertoo, että hän ei ole menossa valtuustoon yhden asian ihmisenä.

Ei retuuteta lapsia

Katri Manninen

– Arola on päätetty lakkauttaa. On aika selvää, että koulua ei ainakaan heti saada uudelleen käyntiin. Toivon, että kylällä jonkin ajan kuluttua on taas koulu, mutta en kannata sitä, että asia esille saman tien. Lapset ovat nyt menossa Hyökännummen kouluun. Olisi lasten retuuttamista alkaa taas käsitellä tätä, hän sanoo.

Manninen kertoo haluavansa Mäntsälään avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Siihen antaa hyvän mahdollisuuden se, että kunnanjohtaja ja moni muu johtopaikan henkilö on vaihtunut.

– Uudesta kunnanjohtajasta ei ole kuulunut kuin hyvää. Samoin monesta muusta uudesta johtajasta on tullut myönteistä tietoa. Tässä on tilaisuus murtaa kunnassa vallinnut tapa johtaa, jossa kuntalaisilta ei ole kysytty eikä aina kunnanvaltuustoltakaan.

Manninen kertoo huomanneensa, että kuntaa on johdettu likaisella hiljaisella tiedolla.

– Esimerkiksi koulun kiinteistöhuollosta vastannut viranhaltija kertoi valtuuston kokouksessa, että hänelle sanottiin 11 vuotta sitten, että Arolan koulua ei kannata kunnostaa, sillä se jää joka tapauksessa pois käytöstä. Tietoa lopettamispäätöksestä ei kuitenkaan ollut kellään.

Keskustalla ei ole muita täysin uusia valtuutettuja. Uusiksi on merkitty myös Sari Alaluusua, Katri Heinmurto ja Kalevi Heinonen, mutta he ovat kaikki olleet valtuustossa aiemmin, joskaan eivät viime kaudella.

Sari Alaluusua on töissä apteekissa Mäntsälässä ja kunnostautunut sekä Ehnroosin koulun puolestapuhujana että Mäntsälän Urheilijoiden aktiivina.

Katri Heinmurto on toiminut muun muassa Mäntsälä-lehden päätoimittajana. Kalevi Heinonen on eläinlääkäri ja hallituksen puheenjohtaja eläinlääkintään erikoistuneessa Vetcare Oy:ssä.

Kokoomuksessa toiseksi suurimman äänisaaliin keräsi yrittäjä, K-market Kaunismäen kauppias Suvi Pirkola. Hän sai 239 ääntä ja oli toiseksi eniten ääniä saanut kokoomuslainen.

Pirkola on tullut kauppansa kautta tunnetuksi monenlaisesta hyväntekeväisyydestä. Hänet myös valittiin facebook-äänestyksessä vuoden mäntsäläläiseksi vuonna 2018.

Pirkola on toiminut rautatieasemalle valmistuneen marketin kauppiaana sen avaamisesta asti eli yli viisi vuotta.

Uusia läpipäässeitä olivat myös eläkkeellä oleva 71-vuotias pelastusylitarkastaja Matti Virpiaro sekä 42-vuotias tuotepäällikkö Juho-Ville Heikkilä.

Sosiaalidemokraateilla ei ole oikeasti uusia valtuutettuja. Puolueen ääniharava Antti Rinne on sellaiseksi merkitty, mutta vain sen takia, että silloinen pääministeri Rinne luopui valtuustopaikastaan hallituskiireittensä vuoksi.

Oikeasti uusi on vihreiden Sanna Kopra. Yhteiskuntatieteiden tohtori Kopra ei tätä ennen ole paikallispolitiikassa näkynyt.

Vahvasti uudistui perussuomalaisten ryhmä. Sinne nousi peräti kuusi uutta miestä. He ovat Osku Karttunen, 31 vuotta, yrittäjä, tradenomi AMK 119 ääntä, Teemu Laakso 42, johtaja 105, Eemil Niemi-Korpi 30, yrittäjä 69, Pauli Goltz 66, eläkeläinen, krihaveteraani 65, Pauli Pekkinen 49, työnjohtaja 64 ja Ari Juutinen 60 vuotta kiinteistönhoitaja 47 ääntä.

Neljä naista keräsi yli kuudesosan äänistä

Mäntsälän kovimmat äänisaaliit menivät naisille. eniten keräsi perussuomalaisten Satu Lampi, 456 ääntä, kakkosena kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen, 410.

Kolmonen on Keskustan Katri Manninen, 277 ja neljäs kokoomuksen Suvi Pirkola 239 ääntä.

Kaikkiaan nämä neljä naista saivat Mäntsälän äänistä yli 17 prosenttia eli enemmän kuin joka kuudes mäntsäläläinen äänesti tätä nelikkoa.

Vasta viidenneltä sijalta löytyy ensimmäinen mies, eduskunnan puhemies Antti Rinne (sd), 202 ääntä.

Kommentoi

Palvelut