Ongella särkeä pataan – Mäntsälän kalakerhon ongintatapahtuma oli menestys

Mauri Suojanen (vas.) näyttää Aapo Johanssonille, miten kärpäsen toukka pujotetaan koukkuun. Lasse Herrala

Lasse Herrala

Kalastus on myös nuorten harrastus. Mäntsälän kalakerhon järjestämään ongintatapahtumaan osallistui illan mittaan useita kymmeniä nuoria.

Hyviä neuvoja ongenkoukusta, siimasta, kohosta ja syötistä antoi kalastusohjaaja Mauri Suojanen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä.

– Särkikaloja kannattaa pyytää juhannuksen jälkeen, jolloin syönti on vilkkainta kutemisen jälkeen. Mutta kaloja pyydetään talvellakin, muistuttaa Suojanen.

Hän vinkkaa, että paras vuorokaudenaika viileän veden aikaan on keskellä päivää. Kun vedet lämpenevät, otollista aikaa ovat auringon nousut ja laskut.

Kuumaan aikaan myös sadesäällä kala tarttuu koukkuun. Sade viilentää veden pintaa ja tuottaa pinnalle happea, jota kalat tulevat nauttimaan.

Suojasella riittää kalamiehenä tarinoita omilta kalastusreissuiltaan ympäri maata tai myös työstään ohjaajana.

Hän naureskelee, kuinka opetti leiriläisille, miten pieni kala nyljetään. Oppi meni perille ja kohta leirin muurikalla paistui maistuvaa herkkua.

– Monesti onkija ostaa liian ison koukun, jolloin kalaa ei tule. Pitää muistaa, että särkikaloilla on melko pieni suu. Koukun tulee olla myös terävä. Suojanen vakuuttaa, että pienellä koukulla voi saada ison vonkaleen.

Kohollakin on merkitystä. Kaupasta saa tavallisesti punavalkoisen korkkikohon. Kala aistii, että tuohon ei kannata koskea.

Suojanen suosittaa pienikokoista, kilpailuissa käytettävää kohoa. Niitä saa ainakin erikoisliikkeistä.

Millainen on sitten hyvä onkija?

– Pitää olla pitkä pinna, heittää Suojanen.

Hyvä onkija ei voi valita aina parasta säätä. Tihkusade, myöhäinen ilta tai aikainen aamu. Riippuu siitä, milloin kala syö.

Onkiminen ei ole kallis harrastus, muutamalla kympillä pääsee hyvin alkuun. Onkia saa muualla paitsi vaelluskalavesistöjen koski- ja kutupaikoissa, jotka löytyvät sivustolta kalastus.fi.

Aapo Johansson on tullut Ohkolasta hankkimaan hyviä vinkkejä onkimiseen.

– Kesän alussa kävin onkimassa Ohkolanjoen ylittävältä sillalta. Hyvä harrastus tämä on, kun ei tarvitse koko ajan istua sisällä.

Vielä Aapon koukkuun ei ole kalaa tarttunut, mutta kohta tarttuu, lupaa Suojanen ja pujottaa Aapon ongenkoukkuun kärpäsen toukan.

Hyvää ruokaa särkikaloista

Särkikalat olivat sodan jälkeen todella suosittua ruokaa. Suomen 70 kalalajista 19 on särkikaloja, kuten esim. särki, pasuri, lahna, sorva, salakka, ruutana, säyne ja karppi.

Jossakin vaiheessa särkien arvostus ruokakalana laski. Nyt tilanne on muuttunut ja särkeä arvostetaan hyvän makunsa vuoksi. Parantamisen varaa arvostuksessa on, koska vieläkin puhutaan roskakalasta.

Särkeä moititaan sen ruotoisuudesta. Useasti kala jauhetaan ruotoineen massaksi ja käytetään esim. keittoon. Helppo tapa on paistaa kalat uunissa oliiviöljyssä. Kuumassa ruodot pehmenevät suussa sulaviksi. Suomusta, puhdista, huuhtele ja kuivaa kalat, suolaa molemmin puolin ja laita uunivuokaan. Lisää oliiviöljyä niin, että kalat peittyvät kokonaan. Kypsennä 120-asteisessa uunissa 2–3 tuntia.

Kommentoi

Palvelut