Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helteet painavat päälle ja vaarana on lämpöuupumus – tässä vinkit suojautumiseen

Lähipäiviksi on ennustettu voimasta hellettä. Kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL neuvoo karttamaan helteellä auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta.

Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä.

Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti, mutta on kuitenkin muistettava suojautua auringon uv-säteilyltä.

Sisätilojen pitäminen viileänä on tärkeää terveyshaittojen ehkäisyssä..

– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.

Riskiryhmään kuuluvan kannattaa harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista, jos asunto kuumenee herkästi.

Tuuletinkin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Korona-aikana tuulettimen käyttöä kannattaa kuitenkin välttää tiloissa, joissa on useita henkilöitä – ja erityisesti ahtaissa tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto.

Jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa ihmisestä toisen luo, THL ohjeistaa.

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen.

Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi helteeseen liittyvistä oireista.

Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

– Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus sanoo.

Lue myös: Tukalaa hellettä luvassa viikonlopuksi – Helsingissä viileämpää kuin Vantaalla