Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Partioaitta vetää suositut Thermacell-hyttystorjuntalaitteet pois myynnistä varotoimenpiteenä

Retkeily- ja ulkoiluvarusteisiin erikoistunut Partioaitta oy on vetänyt myynnistä Thermacell-hyttystorjuntalaitteet, kertoo Yle.

Viikonlopun ja alkuviikon aikana sosiaalisessa mediassa on esitetty väitteitä, joiden mukaan laitteet voivat olla haitallisia ympäristölle.

Ylen haastattelema Partioaitan myyntijohtajan Markus Mäkisen mukaan päätös tuotteiden vetämisestä pois myynnistä tehtiin varotoimenpiteenä. Yritys odottaa, että tuotteen ympäristövaikutuksista saadaan lisätietoa.

– Asiakaspalautteen perusteella teimme päätöksen, että vastuullisena toimijana meidän on syytä vetää laite myynnistä, kunnes saamme asiasta lisätietoa.

Partioaitta on tehnyt laitteen maahantuojalle selvityspyynnön laitteen ympäristövaikutuksista.

Mäkisen mukaan asiakkaiden esittämä huoli liittyy erityisesti laitteen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen ja eliöstöön.

– Toivomme saavamme selvityksen siitä, mihin laitteen toiminta todellisuudessa perustuu, hän sanoo Ylelle.

Jos väitteet laitteen ympäristöhaitoista ilmenisivätkin perusteettomiksi, yritys voisi harkita laitteen ottamista takaisin valikoimiinsa. Päätös tehdään kuitenkin erikseen, kertoo Yle.

Thermacell-hyttystorjuntalaitteissa käytetään hyönteismyrkky pralletriinia, joita lämmitetään butaanin avulla. Kun tyynyt lämpiävät, vaikuttava aine höyrystyy.

Thermacellissa käytettävä myrkky on parhaillaan EU:n tutkittavana, kertoo Iltalehti. Lehden haastattelemat asiantuntijat kehottavat miettimään, kannattaako tuotetta ylipäätään käyttää. Esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jaana Pasanen toteaa Iltalehdelle, että hyönteismyrkyt eivät ole valikoivia. Ne vaikuttavat hyttysten lisäsi yhtä lailla esimerkiksi perhosiin ja kimalaisiin.