Keskustalle torjuntavoitto, perussuomalaisille voitto

Vaalitulosta kunnioitetaan, lupaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula

Vaalien äänikuningatar Satu Lampi. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

– Nämä on kuudennet vaalit, missä olen ollut mukana ja nyt jännitti enemmän kuin koskaan, kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Tapio Havula sanoo myöhään vaali-iltana.

Ääntenlaskennan lopullinen tulos sattuu varmistumaan juuri Havulan antaessa haastattelua. Taustalta kuuluu riemuhuutoja. Keskusta on säilyttänyt suurimman puolueen aseman Mäntsälässä. Niukasti, mutta kuitenkin.

Ero näkyy valtuustopaikoissa yhden paikan kaulana toiseksi suurimpaan eli kokoomukseen. Havulan suusta kuuluu helpotuksen huokaus. Miehen katse kiinnittyy nopeasti tuleviin puolueiden välisiin neuvotteluihin.

Luvassa on paikallispoliitikkojen kuuma kesä. Uusien valtuustojen työ alkaa periaatteessa 1. elokuuta. Sitä ennen puolueiden on sovittava valtavasta määrästä paikkoja kunnallisiin ja ylikunnallisiin luottamuselimiin.

On päätettävä, mikä puolue saa minkäkin paikan, mutta lisäksi on huolehdittava muun muassa sukupuolijakauman tasaisuudesta. Ylikunnallisissa elimissä vaikeusaste lisääntyy, kun valintoja rajaavat vielä kunkin kunnan saamat kiintiöt.

Voi olla, että monissa kunnissa otetaan aikalisä valtuuston aloittamiseen. Valtuuston järjestäytymiskokous saattaa siirtyä kunnissa vähintään lähelle elokuun puoliväliä.

Puolueet ryhtyvät neuvotteluihin tiiviillä aikataululla. Keskusta on Mäntsälässä itseoikeutettu neuvotteluiden vetäjä, sillä se on suurin puolue.

– Vaalitulosta kunnioitetaan. Eiköhän tässä edetä d'Hondtin menetelmällä.

d'Hondtissa puolueet saavat luottamuspaikkoja mahdollisimman lähelle niiden vaaleissa saamaa äänimäärää.

– Uskon, ettei mitään vaaliliittojärjestelyjä (luottamuspaikkojen jaossa) synny, Havula miettii.

Vaalien äänikuningatar on perussuomalaisten Satu Lampi. Hän sai huikeat 456 ääntä. Lähelle pääsi ainoastaan kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen 409 äänellä.

– Olen hämmentynyt ja kiitollinen näistä äänistä, Lampi sanoo.

Perussuomalaiset eivät kuitenkaan olleet pelkästään Lammen varassa, vaan puolueen muut ehdokkaat keräsivät yli tuhat ääntä.

Lampi ei ryhdy vaali-iltana esittämään arviota siitä, mitä paikkoja perussuomalaiset tai hän itse haluaa.

– Toivon kaikkien puolueiden hyvää yhteistyötä paikkojen jaossa.

Kesäkään ei saisi mennä ihan pieleen.

– Jos neuvottelut saadaan käytyä sujuvasti, toteutuu sekin toive, että saamme kaikille kunnon kesäloman, Lampi sanoo.

Kuntapoliitikkojen kevät on ollut täynnä työtä. Vaalimittelöt käynnistyivät talven lopulla, mutta siirtyivät sitten kaksi kuukautta myöhemmäksi koronan takia.

Kommentoi

Palvelut