Keskusta pysyi suurimpana

Kuntavaalit: Mäntsälän valtuustossa on nyt neljä suurta puoluetta. Perussuomalaisille iso voitto, mutta puolue jäi neljännelle sijalle.

Pasi Huuhtanen

Keskusta säilytti suurimman puolueen paikan Mäntsälässä. Kireäksi meni, sillä puolueen kannatus laski edeltävistä kuntavaaleista 3,8 prosenttiyksikköä.

Kun samaan aikaan nykyvaltuuston toiseksi suurin eli sosiaalidemokraatit menetti vielä enemmän, 5,1 prosenttiyksikköä ääniosuudestaan, keskustan pahimmaksi uhkaajaksi nousi kokoomus.

Kokoomus paransi tulostaan 1,2 prosenttiyksikköä, mutta jäi keskustan taakse. Kokoomus nousi kuitenkin sosiaalidemokraattien ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Kokoomuksen tulos oli hyvä, mutta varsinainen vaalien voittaja oli perussuomalaiset. Puolue lisäsi kannatusta 10,2 prosenttiyksikköä.

Mäntsälässä on nyt neljä suurta valtuustoryhmää. Ne ovat järjestyksessä kuin köyhän talon porsaat. Keskusta 11, kokoomus 10, sosiaalidemokraatit yhdeksän ja perussuomalaiset kahdeksan valtuutettua.

Keskustan kannatus oli 22,4, kokoomuksen 21,8, demareiden 19,9 ja perussuomalaisten 18,4 prosenttia.

Läheltä piti, että valtuustossa olisi vielä tasaisempaa. Viimeisestä valtuustopaikasta taistelivat keskustan Sari Alaluusua ja perussuomalaisten Ilpo Nummela. Alustavan laskennan mukaan voiton vei keskusta ja Alaluusua. Jos olisi mennyt toisin päin, valtuustossa olisi kaksi 10 valtuutetun ryhmä, keskusta ja kokoomus, sekä kaksi yhdeksän valtuutetun ryhmää, sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset.

Tulos menee vielä tarkistuslaskentaan, eli siihen voi tulla muutoksia.

Perussuomalaisten vaalivoitossa on kuitenkin katkera sivujuonne. Verrattuna kahden vuoden takaisiin eduskuntavaaleihin perussuomalaiset pärjäsi heikosti. Pudotusta tuli viisi prosenttiyksikköä ja ääniä yli 1000 vähemmän.

Tämä siitä huolimatta, että perussuomalaiset söivät kannatuksen lähes kokonaan Mäntsälän puolesta -ryhmältä, joka erosi seitsemän vuotta sitten perussuomalaisista ja vei niiden kannatusta vaaleissa neljä vuotta sitten.

Suurimmat häviäjät olivat sosiaalidemokraatit ja Mäntsälän puolesta -ryhmä. Molemmat menettivät kaksi valtuustopaikkaa. Erityisen dramaattinen muutos oli MäPulle, sillä paikkaluku putosi kolmesta yhteen. Ainoastaan ryhmän kärkihahmo Kari Peussa uusi valtakirjansa.

Pienryhmistä ainoa menestyjä oli perussuomalaiset, joka siis nousi suurten joukkoon, joskin niistä pienimmäksi.

Vihreät saivat nytkin kaksi paikkaa, vaikka puolue oli lisännyt ehdokkaittensa määrää reilusti. Vihreät kuitenkin lisäsivät kannatustaan hiukan.

Vasemmistoliitto kutakuinkin romahti. Puolue menetti toisen valtuustopaikkansa ja äänistä lähti yli 40 prosenttia, lähes 200 ääntä.

Kuluvan valtuustokauden aikana vasemmistoliitosta vihreisiin loikannut Auli Herttuainen ei uusinut valtuustopaikkaansa uudessa puolueessaan vaan jäi vihreiden varavaltuutetuksi.

Kuntavaalit pidettiin poikkeusoloissa, niin kuin kaikki muukin viimeisen reilun vuoden aikana.

Korona uhkasi tulla leimaamaan vaaleja. Alkuperäinen aikataulu, vaalit huhtikuussa, olisivat merkinneet koronakuntavaaleja. Vaalien siirto kesäkuulle onnistui epidemian suhteen. Koronatilanne oli nyt paljon parempi.

Korona ei leimannut vaaleja juuri lainkaan eikä siitä juuri puhuttu vaalien yhteydessä.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut