Mäntsälän kunnantalolla sopuisa vaalipaneeli, erimielisyyttä Arolan koulusta ja sote-uudistuksen toteutumisesta

Lassi Huuhtanen

Mäntsälän Uutiset ja Mäntsälän kunta järjestivät vaalipaneelin kunnantalolla torstai-iltana. Paneeliin osallistui yksi edustaja jokaisesta puolueryhmästä. Tilaisuus järjestettiin koronan vuoksi ilman yleisöä ja striimattiin netissä.

Kaksi tuntia kestävä paneeli tulee perjantain aikana näkyviin Mäntsälän Uutisten sivuille.

Edustajia oli paikalla 11: Tapio Havula keskustasta, Heli Hallikainen SDP:stä, Jussi Heikkilä kokoomuksesta, Satu Lampi perussuomalaisista, Tiina Kujanpää Mäntsälän puolesta -ryhmästä, Liisa Tamminen vasemmistoliitosta, Jaakko Kyrö vihreistä, Pertti Lahti kristillisdemokraateista, Seija Arponen Liike Nyt -puolueesta, valitsijayhdistys Sami Saarikoski sekä Eeva Partanen feministisestä puolueesta. RKP:n edustaja ei ollut paikalla.

Kukin panelisti sai alussa pitää kahden minuutin puheenvuoron, jossa oli tarkoitus esitellä puolueensa arvoja. Puheenvuoron jälkeen puolueille ja ryhmille esitettiin oma kysymys. Myöhemmin edustajat vastailivat paneelin vetäneet Mäntsälän Uutisten Pasi Huuhtasen esittämiin kysymyksiin sekä yleisön etukäteen ja chattiin lähetettyihin kysymyksiin.

Pinnalle nousivat muun muassa Arolan koulun lakkauttaminen ja koulutus laajemmin, uimahalli-hanke sekä Nivoksen omistusoikeus.

Arolan koulun lakkauttamispäätöksen uudelleen arviointia kannatti neljän panelistin vähemmistö. Tapio Havula ei voi vieläkään hyväksyä lakkautusta, Jaakko Kyrö taas oli sitä mieltä, että Arolan oppilaat siirtyvät parempiin oloihin. Myös Jussi Heikkilän mielestä lakkauttaminen on perusteltua koulun huonon kunnon vuoksi.

Pitkän linjan poliitikko Tapio Havula puhui kaavoituksesta ja toivoi siihen monimuotoisuutta ja mahdollisuutta erilaiseen asumiseen. Hän parantaisi myös koulumatkojen toimivuutta ja keskittyisi kyläläisten kuulemiseen.

Valtuutettu Heli Hallikainen, joka on ajanut vahvasti uimahallia Mäntsälään, vastasi kysymykseen, miksei uimahallia ole saatu vieläkään.

- Kyse on ollut enemmistöratkaisusta ja kaavoituksen puutteesta. Mäntsälä voisi tehdä asiasta investointivarauksen.

Mistä rahat uimahalliin?

Jussi Heikkilä supistaisi hanketta sen mittaiseksi, että rahat riittävät. Heli Hallikaisenkin mukaan kyse on mitoituksesta ja hän toi esille, että uimahalli toisi myös tuloja takaisinpäin. Kenelläkään ei ollut ehdottaa suoria leikkauksen kohteita, mutta kaikki olivat silti yksimielisiä, ettei verotusta pitäisi korottaa.

Edustajilta kysyttiin, pitäisikö Nivoksesta tai jostain sen osista luopua. Kaikki olivat yksimielisiä, että yhtiö on kannattava, eikä kunnan ole järkevää myydä sitä. Heli Hallikainen olisi valmis luopumaan joistain osista, jotka eivät ole kannattavia.

Panelisteista kuuden enemmistö uskoi, että Sote-uudistus toteutuu ajallaan.

Perussuomalaisten Satu Lampi sanoi luottavansa puolueensa 25 ehdokkaaseen, kun häneltä kysyttiin, mikä takaa että äänestäjät saavat mitä tilaavat puolueeltaan. Viime vaalikaudella lähes 15 prosenttia valtakunnan perussuomalaisista ja toissa kaudella kaksi kolmasosaa Mäntsälän perussuomalaisista irtaantui toisiin ryhmiin.

Tilaisuuden juontaja luonnehti PS:stä irtaantunutta Mäntsälän puolesta -ryhmää perussuomalaisten puisto-osastoksi.

MäPun panelisti Tiina Kujanpää kertoi, että hän ei ollut mukana toiminnassa silloin, kun MäPu irtaantui perussuomalaisista. Kujanpää muistutti, että MäPu-ryhmän edustajilla on omat, perussuomalaisista riippumattomat ajatuksensa.

Kujanpää halusi muistuttaa Etelä-Mäntsälän kehittämisestä tasapuolisesti muun kunnan kanssa.

Vasemmistoliiton Liisa Tammiselta kysyttiin, miten yhteistyö on sujunut vihreiden kanssa sen jälkeen kun yksi heidän valtuutettunsa loikkasi vihreisiin.

- Loistavasti, eikö vaan?

Vieressä ollut vihreiden Jaakko Kyrö nyökytteli. Häneltä kysyttiin mielipidettä useiden vihreiden valtuutettujen muutoista toisille paikkakunnille. Kyrö arvioi kuitenkin puolueensa valtuutettujen sitoutumisen olevan hyvällä tasolla.

Pertti Lahdelta kysyttiin kristillisdemokraattien kannasta Aito avioliitto-yhdistykseen, jossa puolueen äänikuningatar toimii aktiivisesti..

- Ei ole puolueemme lähtökohta kannattaa yhdistystä. Se on jokaisen omantunnon kysymys, Lahti vastasi.

Seija Arponen edusti Liike Nyt:iä puolueen ensimmäisissä kuntavaaleja. Omalla valitsijayhdistyksellään kampanjoiva Sami Saarikoski puhui pienituloisten puolesta ja ilmaisi huolensa Sote-uudistuksesta.

Eeva Partanen kertoi jatkavansa aktiivisen kuntalaisen toimintaansa vaikkei tulisi valituksi.

- Valitsin feministisen puolueen omien arvojeni mukaan, hän sanoo.

- Tasa-arvo alkaa feminismistä, ja naisten oikeuksien puolustaminen on osa sitä.

Hän olisi halukas avaamaan rajat ulkokuntalaisille ja järjestämään Mäntsälään uutta yhteistä kulttuuritapahtumaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut