Talous niukasti ympäristön edellä vaalikoneeseen vastanneilla ehdokkailla

Moni vaaliehdokas ei kuitenkaan halua asettaa taloutta ja ympäristöä vastakkain.

Pasi Huuhtanen

Niukka enemmistö Mäntsälän Uutisten vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista asettaa talouskasvun ympäristön edelle.

Ehdokkaat vastasivat väittämään ”Päätöksenteossa ympäristö pitäisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle silloin kun nämä ovat keskenään ristiriidassa”.

125 vastanneesta 66 ehdokasta eli 52,8 % oli eri mieltä väitteen kanssa. 49 ehdokasta, 39,2 % oli samaa mieltä. Kymmenen valtuutettua ei osannut sanoa.

Usea ehdokas huomautti, että ympäristö- ja talousasiat eivät ole sillä tavalla erisuuntaisia, että ne pitäisi asettaa vastakkain.

Ääripäiden jakolinja on selvä. Vihreiden, feministisen puolueen ja Liike Nytin kaikki ehdokkaat ovat samaa mieltä väitteen kanssa.

Mäntsälän puolesta -ryhmän 12 vastanneesta taas ainoastaan yksi on väittämän takana ja 11 sitä vastaan,

Väittämän kanssa täysin eri mieltä olevia oli kymmenen, kolme perussuomalaisten, kolme MäPun, kolme keskustan ja yksi vasemmistoliiton ehdokas.

Anssi Eronen (ps) kirjoittaa: ”Ympäristö ei luo työpaikkoja eikä talouskasvua”.

Niin ikään täysin eri mieltä oleva Esko Tattari (vas) puolestaan: ”Ei näiden kysymysten tarvitse olla ristiriidassa keskenään, voidaan aina valinnassa ottaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto huomioon”.

”Ikinä ei sanota ei työpaikoille”, kirjoittaa puolestaan Lauri Ylimartimo (kesk).

Muiden ryhmien sisällä oli enemmän hajontaa.

”Talouskasvu menee korona-ajan jälkeen ympäristöasioiden edelle omassa arvomaailmassani” Minna Liukkonen (sd) kirjoittaa.

”...jos esimerkiksi joku uusia työpaikkoja luova hanke tarkoittaa peruuttamattomasti luonnon diversiteetin murtumista tai valtavia kompensoimattomia ilmastopäästöjä, on hanke jätettävä toteuttamatta”, väitteen kanssa samaa mieltä oleva Antti Rinne (sd) kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos on maapallon tulevaisuutta uhkaava ilmiö eikä talouskasvua voi asettaa ympäristön edelle. Ilmastonmuutoksen torjumisesta aiheutuu kustannuksia, mutta samalla se on valtava mahdollisuus luoda uusia työpaikkoja, kehittää ympäristöystävällistä teknologiaa ja myydä sitä muualle”, samaa mieltä oleva Pihla Keto-Huovinen (kok) kirjoittaa.

”Ei ole mielekästä tarkastella ympäristöä ja taloutta toisistaan erillisinä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan mittavia, Jaakko Kyrö (vihr) kirjoittaa.

Kommentoi

Palvelut