Yhteistyö on Mäntsälän valtti

Myk: Harri Kari seurasi Mäntsälän yrityselämää lähes 20 vuoden ajan.

Harri Kari, etualalla, luotsaa Juha Lehtosta Mäntsälän yrityskehityksen tehtäviin elokuun aikana. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän kunnan keskeisten johtajapaikkojen vaihdokset saavuttavat päätepisteensä loppukesästä. Kunnanjohtajan, talousjohtajan, sivistysjohtajan, henkilöstöjohtajan ja kunnan vesi- ja energiayhtiö Nivoksen johtajan lisäksi nyt on selvillä Mäntsälän yrityskehityksen (Mykin) keskeiset tehtävät.

Yhdeksän vuotta Mykiä luotsannut toimitusjohtaja Harri Kari jää lopullisesti pois 1. syyskuuta. Sitä ennen hän pitää lomia, mutta tulee elokuussa töihin perehdyttämään jatkajaa, Juha Lehtosta.

Uusi johtaja on valittu, mutta lomien ja kesäkauden takia perehdyttäminen on vasta elokuussa.

– Ei olisi järkevää tehdä tätä kesäaikana, sillä silloin henkilökontaktit jäävät aika paljon pois, Kari sanoo.

– Toivottavasti koronatilannekin on silloin helpottunut. Osa Mykin työstä on sijoittautumispalveluja ja silloin on olennaista tavata ne ihmiset, jotka liittyvät sijoittautumispalveluihin, hän jatkaa.

Myk on pieni yksikkö, kolme työntekijää. Aktiivinen elinkeinoelämän toimija näkyy kunnan ja valtakunnan yrityselämässä toimitusjohtajansa ja markkinointipäällikkönsä kautta. Ja miksei myös kansainvälisesti. Mäntsälään on viime vuosina sijoittunut muutamia isohkoja kansainvälisiä yrityksiä.

Toista Harri ei voi kopioida eikä pidäkään.

Harri Kari

Harri Kari ei vähättele omaa rooliaan Mäntsälän esillä pitämisessä, mutta muistuttaa, että kysymys on laajasta tiimityöstä.

Uusi johtaja luo omat tapansa.

– Toista Harria ei voi kopioida eikä pidäkään. Uusi tulija luo itse tapansa tehdä tätä työtä. Kun ajattelee vaikka Pekka Tikkaa (Harri Karin edeltäjä toimitusjohtajana), joka teki aivan loistavaa työtä, niin onhan meidän tapamme tehdä erilainen. Hän teki tutkimuksia ja selontekoja, itse taas tykkään mennä ulos tapaamaan ihmisiä, Kari sanoo.

Kari luotsasi Mykiä kutakuinkin 10-luvun. Hän aloitti kesällä 2012. Silloinen lehtijuttu kertoi Harri Karin päässeen unelmiensa työpaikkaan.

Mäntsälä oli Karille tuttu entuudestaan.

– Olin Porvoossa mutta työskentelin myös täällä Uusyrityskeskuksen toimitusjohtajana. Mulla oli toimisto entisessä kunnantalossa eli kansalaisopistolla. Tein osan työtä, vähintään päivän viikossa Mäntsälässä. Sen takia tämä oli minulle varsin tuttu ympäristö ja tiesin minne tulen .

– Olen tosi tyytyväinen siihen mitä me olemme saaneet yhdessä aikaan. Korostan sanaa yhdessä sillä ei tätä yksi Harri pysty tekemään. Totta kai tunnistan oman roolini, mutta tämä vaatii isomman organisaation onnistuakseen.

Mäntsälässä usein esillä olevan Mäntsälän mallin aihio on luotu jo ennen Karin tuloa, silloin, kun Mäntsälän yrityskehitys perustettiin vuonna 2003, Harri Kari muistuttaa.

– Me luvataan antaa asiakkaalle vastaus 48 tunnissa siitä, kun kysymys on tullut meille.

Mielestäni henkilökunta on omaksunut hyvin tämän mallin, samoin meidän yhteistyöorganisaatiot kuten kunta ja Nivos .

– Tämä on suuri onnistuminen joka on ruokkinut muuta onnistumista, Kari jatkaa.

– Me ollaan myös paljon esillä kansallisissa pöydissä ja sitä kautta kansainvälisessä kentässä.

Kuukausi sitten oli kaikkien Suomen suurlähetystöjen etätapaaminen. Mukana oli 11 aluetta koko Suomesta. Siis koko maasta, Kari korostaa.

Kunta voisi kansainvälistyä

Harri Kari patistaa kuntaa ottamaan askelen kohti kansainvälisyyttä lisäämällä kunnan nettisivuille muitakin kieliä kuin Suomen.

Mäntsälän yrityskehityksen nettisivuilta löytyy kuntaesittely suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi, venäjäksi, espanjaksi, turkiksi ja puolaksi, eli yhdeksällä kielellä.

Sivuilta löytyy myös linkkejä muunkielisille Mäntsälän ja Suomen esittelysivuille.

– Eihän eri kielten sivuilla tarvitse olla kaikki tekstit, jotka kunnan sivuilla ovat, Kari sanoo.

Kielivalikoiman laajentamisessa on käytetty luovuutta.

– Turkinkieliset tekstit teki paikallisen ravintolayrittäjän kaupalliselle alalle suuntautuva tytär, puolankieliset taas harjoittelemassa ollut opiskelija, Kari kertoo.

Kommentoi

Palvelut