Hedda Noora tarjoaa taas tänä kesänä makumatkan menneisiin

Kirsti Manninen esittelee museokahvilan tulevan kesän näyttelyesineistöä: kahvipannunukkeja Mäntsälän kansallispuvussa. Taustalla nukkekoti Alikartanosta. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Hiljaiseloa viettänyt Alikartanon museokahvila palaa taas tänä kesänä kestitsemään museovieraita. Rakennus on nyt remontoitu ja uusi kahvila pääsee avaamaan kesäkuun viimeinen päivä ja on auki museon kanssa samaan aikaan.

Kahvilaan palaa yrittäjäksi Kirsti Manninen perheineen ja ystäväpiireineen Jokelanseudulta. Manniset pitivät kahvilaa vuodesta 1992 aina vuosituhannen vaihteeseen, kunnes Mannisen omat lapset kasvoivat sen verran vanhoiksi, että he lähtivät muualle opiskelemaan.

Nyt kahvila palaa samalla periaatteella kuin aiemmin, eli kahviherkut ja juomat tehdään itse perinteisten reseptien mukaan ja kahvilaa pyörittää Kirsti Mannisen lapsenlapset ja heidän ystävänsä.

– Lisäksi on kylältä kaksi pitokokki naista, aivan ammattilaisia, mutta henkilökunnan ytimen muodostan minä, joka olen siellä valvojana ja työnjohtajana ja sitten minulla on joka päivä kaksi lastenlasta tai heidän kaveriaan töissä. Ikähaitari on tuollainen 14–18 vuotta, Manninen kertoo.

Kahvilassa on siis jo tällä tavoin omanlaista historian havinaa, kun uusittu Hedda Noora tarjoaa nyt uudelle sukupolvelle kesätyön.

Kyseessä ei ole aivan tavallinen kahvila. Hedda Noora tulee olemaan 90-luvun edeltäjänsä tapaan omanlainen jatkumo museoelämykseen:

– Mietittiin, että kun museo esittelee Nordenskiöldin suvun miesten urotöitä, niin kahvila voisi esittää suvun naisten urotöitä ja historiaa.

Kaikki tämä on otettu huomioon museokahvilan sisustuksessa, joka on valittu ajan hengen mukaisesti huonekasveista lähtien. Esillä on myös käsityönäyttely ja tänä kesänä vielä ”Pannu kuumana” -näyttely, jossa on kahvipannuja ja kahvimyssyjä neljältä eri vuosisadalta.

Kahvilan mielenkiintoisin tarjonta on silti varmasti tarjottavissa. Manninen, joka on itse ollut suomentamassa useita historiallisia keittokirjoja kuten ”Herkkusuiden almanakka” ja ”Rouvan kartanon herkkukirja” on sovitellut vanhoja reseptejä kahvilaan sopivaksi.

Kahvia ei sentään tarvitse ryystää ajan hengen mukaisesti sokerinpalan läpi, mutta muuten herkut ovat 1800-luvun mukaisia:

– Museossa ei mihinkään saa koskea, mutta meillä kahvilassa saa koskea, maistaa ja haistaakin vaikka, Manninen hymyilee.

Museokahvila on omaleimainen kokonaisuus, jossa on hyvä esimerkiksi odotella oman museokierroksen alkua tutustuen samalla kahvilan omaan näyttelyyn, jossa on mukana myös Alikartanosta tehty nukkekoti.

Vanhassa rakennuksessa on tietynlaista rauhallisuutta ja tunnelmaa, joka tuo oman vivahteensa kesäiseen kahvihetkeen:

– Alkuperäinen Hedda Noora avattiin kesäksi 1992, kun Mäntsälässä oli asuntomessut ja joka päivä viiden jälkeen tuli eräs nainen, joka otti aina saman annoksen kahvia ja kahvileipää ja meni istumaan takimmaiseen huoneeseen. Kysyin sitten, että miksi tällainen rutiini, niin hän kertoi, että hän on asuntomessuilla töissä eikä hän jaksa ajaa kotiin ennen kuin hän istuu hetken täällä rauhoittumassa.

Museokahvila auki 30.6.–8.8., Ke–Su 11–17, Ma–Ti sulj. Juhannus vkl kiinni.

Kommentoi

Palvelut